Hallands Nyheter

Gamla kläder ska mana till nya tankar

- LINA MILLBERG

Emma Ahlander vill förändra vårt sätt att konsumera. Nästa vecka arrangerar hon en klädloppis på Campus Varberg – ett event hon hoppas ska sprida sig till fler skolor.

Berätta om evenemange­t Fashion på lunchen?

– Jag ska anordna en loppis på Campus Varberg där studenter kan sälja sina kläder. Allmänhete­n får sen komma in och handla. Tanken är att det ska vara enkelt för studenten att sälja sina kläder och att man inte ska behövs förflytta sig. Det är också en chans att tjäna lite extra pengar för att dryga ut Csn-kassan.

Hur går det till?

– Studenter kan antingen anmäla sig och hyra ett bord. Om man måste ta en paus för att gå på föreläsnin­g, så kan man lägga ett lakan över sitt bord under tiden. Alternativ­et finns också att studenten lämnar kläderna till mig som säljer, och sen får tillbaka en del av vinsten. Loppisen är på Campus Varberg den 12 december. Vi har egentligen öppet från tio till halv fem, men jag har valt att kalla det för lunchloppi­s, eftersom många har ledigt på lunchen.

Hur kom du på det här?

– Vi fick i uppgift att göra en affärsplan under utbildning­en och jag valde att även förverklig­a den utanför kursen. Nu gör jag en liten pilot och om det blir populärt hoppas jag kunna ta med mig det till andra skolor också. Varför är miljöfråga­n så viktig för dig?

– Jag älskar att resa och har åkt tillbaka till platser jag varit på tidigare och känt att ”Oj, vad har hänt här”. Det finns också hela tiden en hets om att vi ska konsumera och ha allt som alla andra har. Men vi måste kanske stanna upp lite och se att vi har förstört, så mycket av naturen på grund av det. Jag tror inte att det är försent än, men då måste vi sträva efter att göra vårt bästa. Hur har du själv förändrat ditt sätt att konsumera?

– Ja, genom att sluta gå på Black Friday och istället leta efter begagnade kläder eller loppisar. Jag tänker också på slow fashion. Det innebär att man sparar ihop pengar till något som är lite dyrare, med bättre kvalitet, så att plagget inte går sönder efter två tvättar.

 ?? Bild: PRIVAT FOTO ?? PLUGGAR. Emma Ahlander anordnar klädloppis på Campus Varberg. Till vardags studerar hon till event manager.
Bild: PRIVAT FOTO PLUGGAR. Emma Ahlander anordnar klädloppis på Campus Varberg. Till vardags studerar hon till event manager.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden