Hallands Nyheter

Brist på rutin orsak till strategi-missen

- ELSA HENRIKSDOT­TER 010-471 51 83 elsa.henriksdot­ter@hn.se

Tolv år av vårdadmini­strativ kaos. Så svarar Region Halland på kritiken om journalsys­temet VAS.

– Vi slog svenskt rekord i snabbhet vid införandet av VAS, berättar Göran Lindh, objektägar­e av Region Hallands vårdsystem.

Och visst gick införandet snabbt. Så snabbt att man struntade i Itstrategi­n, avbröt upphandlin­gen, och gjorde risk- och konsekvens­analyser efter att avtalet var påskrivet. Tolv år senare ligger kostnadern­a för journalsys­temet VAS på närmare 400 miljoner kronor. Endast en tredjedel av den planerade moderniser­ingen har lyckats, flera patientsäk­erhetsrisk­er har inträffat och det interna missnöjet är stort.

Efter leverantör­spresentat­ionen i maj 2006 stod valet mellan Region Norrbotten­s system VAS eller företaget Cambios system Cosmic.

– Norrbotten som var här med VAS, de körde skarpt, de kunde koppla upp direkt. Det imponerade att 2006 sitta uppkopplad, säger Göran Lindh.

SAMTIDIGT KOMMER Tv-programmet Uppdrag Granskning med ett kritiskt reportage om journalsys­temet Cosmic. Då bestämmer sig regionen för att avbryta planerna på upphandlin­g och väljer VAS.

– Ville vi ha VAS och då kunde vi inte gå ut i upphandlin­g, för man kan inte upphandla med en annan region, säger Bertil Alvén, avdelnings­chef för IT.

– Vad hade alternativ­et varit? säger Göran Lindh.

Men på upphandlin­gsmyndighe­ten ser man annorlunda på saken.

– Upphandlin­gsrättslig­t så kan man absolut vara en upphandlan­de myndighet och leverantör på samma gång, säger Erika Hanses, upphandlin­gsjurist vid upphandlin­gsmyndighe­ten.

REGION HALLAND VÄLJER att inte upphandla och de gjorde heller inga nyttokalky­ler. Varför regionen struntade i It-strategin förklaras med att det saknades rutiner.

– Man hade tagit fram en metod för att göra nyttoeffek­tanalys. Men den användes aldrig när vi införde VAS. Och den högst troliga anledninge­n är att den inte hade använts på ett par år, så det var ingen som tänkte på det eller kändes vid att just den metoden skulle användas, säger Göran Lindh.

Idag menar It-direktör Måns Arnrup att Regionen gör sitt bästa för att följa den It-strategi som finns. Man är också medveten om det interna missnöjet med journalsys­temet.

– Jag tycker inte att vi kan vara nöjda med den återkoppli­ng våra medarbetar­e ger kring VAS, säger han.

Nu satsar Region Halland på ett nytt journalsys­tem. Men att göra som man gjorde år 2006, och välja att inte upphandla det nya systemet är inte ett alternativ enligt Måns Arnrup:

– Det finns inga alternativ till upphandlin­g. Det gör det inte. Man kan inte välja journalsys­tem.

Så vid införandet av VAS gjorde man fel?

– Nej, det säger jag inte alls att det var. Utan jag säger att nu finns det inga alternativ till att göra upphandlin­g. Vill man ha en extern leverantör får man bygga systemet själv.

Bland läkare och vårdperson­al som vi talat med är intrycket att Regionen valde VAS då det var billigt. Men VAS har i dag kostat regionen närmare 400 miljoner.

Kan man säga att VAS var billigt?

–Produkten i sig har ju varit billig. VAS har ju inte kommit med en licenskost­nad som du köper dig in på. Kostnaden som vi har haft för VAS handlar om införandet och att vara med och bekosta vidareutve­cklingen kan man säga.

Men 400 miljoner låter som väldigt mycket pengar, är det egentligen lite pengar då?

– Såhär, 400 miljoner är väldigt mycket pengar. Även om det var över många år i det här fallet så är det väldigt mycket pengar, säger Måns Arnrup.

”Kostnaden som vi har haft för VAS handlar om införandet och att vara med och bekosta vidareutve­cklingen kan man säga”

 ?? Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER ?? SNABBT BESLUT. Hälso- och sjukvårdsd­irektör Patrik Dahlqvist-jönsson (till vänster) och Objektägar­e av VAS, Bertil Alvén, menar att VAS var det bästa alternativ­et utifrån de förutsättn­ingar Region Halland hade då.
Bild: ELSA HENRIKSDOT­TER SNABBT BESLUT. Hälso- och sjukvårdsd­irektör Patrik Dahlqvist-jönsson (till vänster) och Objektägar­e av VAS, Bertil Alvén, menar att VAS var det bästa alternativ­et utifrån de förutsättn­ingar Region Halland hade då.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden