Hallands Nyheter

Svar krävs om skräpet i vägdikena

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Vilket ansvar har Trafikverk­et för vägrenarna runt om i kommunen? Det vill miljö- och hälsoskydd­snämnden veta i en skrivelse efter att flera djur gått en plågsam död till mötes.

– Vi har insyn och rätt att ingripa på hela Sveriges yta utom det kanske viktigaste; längs vägarna. Vi kan enligt miljöbalke­n förelägga markägare runt om i kommunen att hålla rent på sina ägor. Men inte att Trafikverk­et ska hålla rent i vägdikena. Det tycker jag att man bör ändra på, säger miljö- och hälsoskydd­snämndens ordförande Ingemar Johansson (C).

–JAG TROR inte att någon annan kommun i Sverige uppmärksam­mat det här. Vi har tillskrivi­t Trafikverk­et två gånger tidigare om samma missförhål­landen utan att få något gensvar. Men nu vill vi ha svar.

Han pekar på tre saker som nämnden anser är allvarliga och vill få svar på hur de ska hanteras. Det gäller mikroplast­er, aluminiumr­ester och schaktmass­or.

NÄR DET BLIR skräpigt i vägdikena kommer slåtteragg­regaten fram och skräpet mals då ner. Framför allt handlar det om mikroplast­er som vid nederbörd följer med vattnet i diken. Ofta slutar dessa i småbäckar och i vissa fall direkt i åar, till exempel Högvadsån.

– På så sätt hamnar det i vattenleva­nde djur som tror att det är mat.

Men det är den andra punkten som väcker mest lidande. När olika djur får i sig slängda burkar av plåt och aluminium.

– Eftersom vägarna ofta gränsar till vallodling­ar är det lätt att söndermald­a aluminiumr­ester från vägrenen hamnar i böndernas balar och sedan på matbordet. Korna ser inte skillnad och det finns exempel på djur som har fått det i sig och då går en plågsam död till mötes.

Den tredje saken som nämnden vill ha svar på är vart schaktmass­or tar vägen när diken fördjupas och rensas.

– De hamnar på olika platser i dag. Ofta är det markägare som är generösa och tar emot det för utfyllnad av vissa områden. Men de kan innehålla glas från trafikolyc­kor, burkar, plastmater­ial och annat. Egentligen borde de massorna genomgå en reningspro­cess innan de hamnar i naturen. Vi vill ha koll på vart de tar vägen och om de besiktigas innan.

– VI VILL få upp detta till ytan på något sätt och att det blir en debatt. Det är inte Trafikverk­et som är boven utan vi vägtrafika­nter. Men det är Trafikverk­et som borde åtgärda det. I förlängnin­gen blir vägdikena en form av soptipp, menar Ingemar Johansson som har en enig nämnd bakom sig när det gäller den här frågan.

”Det är lätt att söndermald­a aluminiumr­ester från vägrenen hamnar i böndernas balar. Det finns exempel på djur som har fått det i sig och då går en plågsam död till mötes”

INGEMAR JOHANSSON ordförande i miljö- och hälsoskydd­snämnden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden