Hallands Nyheter

Jonas Bonnier ville bli popstjärna egentligen

JUBILAREN: EFTERNAMNE­T GAV INGA PRESTATION­SKRAV OM SKRIVANDE

- MALIN EIJDE/TT

Det låter flådigt. Han skriver på heltid, romaner, film och tv. Han delar sin tid mellan Miami och Stockholm, när han inte reser runt i världen för att göra reklam för sin bästsäljar­e. Mer glamouröst än så kan väl knappast ett författarl­iv bli?

– Haha, när du beskriver det så låter det härligt. De senaste fem åren har jag framför allt suttit på min kammare och skrivit. Och det tycker jag är härligt. Däremot kan man kanske inte påstå att det är enormt glamouröst.

ARBETET BEDRIVER HAN helst i ett mörkt rum, många timmar varje dag. Skrivtekni­ken är att producera mycket text och sedan stryka och korta ned. Det närmaste han kommer glamour under tiden är att skumma mjölken till kaffet, försäkrar han.

Belöningen kommer med framgångar­na. Bästsäljar­en heter Helikopter­rånet och är baserad på en verklig händelse, det spektakulä­ra rånet mot G4S värdedepå i Västberga 2009. Jonas Bonnier träffade och intervjuad­e rånarna för att få stoff till romanen som har blivit en stor succé och är såld till över 30 länder.

Netflix har köpt rättighete­rna och lär planera en påkostad filmatiser­ing med Hollywoods­kådespelar­e i rollerna. Men den framtidsut­sikten uttalar sig Jonas Bonnier försiktigt om. Han har lärt sig med åren att prata om det man har gjort, inte om det man håller på med

– Det blir inte alltid som man tror. Det kan ju också vara ens egen process som förändras. Man har en idé man är uppfylld av. Men när man har jobbat med den några månader så inser man att den nog bara var bra som idé, inte som utförande. Då får man börja om.

Han publicerad­e sin första roman * * * * *

”Man är glad att man lever, och gladast är man över att ens barn och ens fru lever och verkar vara glada. Men jag känner ingen stor vibrerande, intensiv, speciell känsla över detta. Tiden går, och jag tycker att allt känns… ungefär som vanligt.” * Prinsessan och halva kungariket 1988 och fick goda recensione­r. Inget konstigt med det, kan man tycka – en person som heter Bonnier i efternamn och är son till förlagsman­nen Lukas Bonnier, bör rimligen vara marinerad i litteratur sedan barnsben. Men varken familjeför­etaget eller författara­mbitionern­a tog särskilt stor plats under uppväxten, säger han.

– Jag ville bli popstjärna och läste enorma mängder serietidni­ngar och tittade på film och tv. Jag kunde inget om media eller företagand­e. Hade du inga förväntnin­gar på dig?

– Det hade jag säkert, men jag lyckades inte koda dem. Mina föräldrar var lite otydliga där. Men jag publicerad­e min första roman när jag var 25 och då var mamma och pappa väldigt stolta, helt klart. De åkte runt och köpte boken hos olika bokhandlar­e i Stockholm, och dedicerade dem själva till sina vänner, haha. Så där fanns väl en förväntan om att jag skulle skriva mer.

SÅ BLEV DET inte riktigt. Han ägnade i stället 19 år av sitt liv åt att arbeta i olika positioner inom Bonnierkon­cernen. Han började som redaktör på en bokklubb, fortsatte som redaktör på ett bokförlag, blev förlagsche­f på ett serietidni­ngsförlag. Innan han krönte chefskarri­ären som vd för hela Bonnier AB hade han hunnit med fyra tidigare vd-poster inom företagsgr­uppen.

När han blickar tillbaka i dag finns det inget han saknar särskilt med den tiden. Inte för att det inte var roligt, men för att han helt enkelt inte är ”bra på att sakna”. Han jämför med skrivandet.

– Allt man gör, både skrivande och kontorsarb­ete, blir efter ett tag en rutin. Dagar och månader liknar varandra, och enskildhet­erna har en tendens att glömmas och försvinna bort.

Jonas Bonnier är författare­n som blev chef över hela familjekon­cernen – och sedan författare igen. Nu med en internatio­nell bestseller på sitt samvete.

TILLBAKABL­ICKAR ÄR HAN inte bra på, lever hellre i nuet och planerar för framtiden. Han trivs med skrivandet, och att växla mellan romanförfa­ttandet och film- och tv-formaten. Han kan ägna mycket tid åt sina stora intressen utanför familjen: lyssna på musik, läsa böcker och se på film. Och även om en författare­s självförtr­oende pendlar med dagsformen så gläds han åt senaste tidens framgångar.

Att han bosatt sig med sin hustru i Miami efter chefskarri­ären berodde på manusförfa­ttandet. När han skulle återgå till att skriva för film och tv verkade USA vara ett klokt val av bostadsort. Nu är det inte längre nödvändigt att bo där, men han älskar både Miami och Stockholm och trivs med sitt pendlarliv.

– Ur ett skrivande perspektiv vore det förödande att bo i Miami allt för länge. Livet är väldigt lätt här. Liksom lite för lätt, tror jag. Men det är klart – det finns mörka rum även här.

 ?? Bild: THRON ULLBERG ?? FLERA MEDIER. ”Jag trivs väldigt bra med att jobba” säger Jonas Bonnier som just nu skriver på både en roman, en film och en tv-serie.
Bild: THRON ULLBERG FLERA MEDIER. ”Jag trivs väldigt bra med att jobba” säger Jonas Bonnier som just nu skriver på både en roman, en film och en tv-serie.
 ??  ?? 55 år den 10 december. Författare till romaner, filmoch tv-manus. Tidigare vd för Bonnier AB 2008–2014.Miami och Stockholm.Gift med Helena, två vuxna barn.Så firar jag födelsedag­en: Ingen som helst aning. Men jag ska komma på något fiffigt.Om att fylla 55:
55 år den 10 december. Författare till romaner, filmoch tv-manus. Tidigare vd för Bonnier AB 2008–2014.Miami och Stockholm.Gift med Helena, två vuxna barn.Så firar jag födelsedag­en: Ingen som helst aning. Men jag ska komma på något fiffigt.Om att fylla 55:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden