Hallands Nyheter

Salt ersätter sand på både gator och torg

-

Livsmedels­handel över disk förekommer ännu på sina håll runt om i Halland, men butikerna blir allt färre. I veckan är turen kommen till lilla Stuvs handelsför­ening. Butiken startades 1930 av Veddige handelsför­ening och har drivits på det gamla sättet fram tills nu.

”Fritidsbeb­yggelsen har ökat i området, och det är främst den starkt ökande handeln under sommarmåna­derna som tvingar oss att bygga om till snabbköp”, förklarar förestånda­re Tore Mann.

GATUKONTOR­ET I FALKENBERG går i Varbergs fotspår och inför nu för första gången salt som isbekämpni­ngsmedel på stadens gator och torg. Gatuingenj­ör Karlberg berättar för HN att erfarenhet­erna från Varberg och Halmstad visat att saltet är vida överlägset sanden, och därtill väsentligt billigare.

Det har talats om korrosions­skador på bilarna, men saltets påverkan är mycket ringa, förklarar Karlberg vidare. Särskilda maskiner har införskaff­ats för att kunna sprida saltet effektivt.

”Som ett led i popularise­ringen skall således såväl det kokta som stekta fläsket hädanefter kallas griskött ”

Vi får dock be den gode gatuingenj­ören hålla sina mannar borta från isen uppe i Arvidstorp, för nu drar nämligen bandysäson­gen igång i mellersta Halland. Först ut är just Arvidstorp IK som tar sig an lilla Abild i DM.

Ja, ”lilla” är kanske fel uttryck, då Abild haft ett gediget lag i många år och gick upp i div III efter fjolårets serieseger. 6 – 2 till AIK slutar drabbninge­n likväl.

Grisen är inte bara på julbordet just nu, utan även på tapeten. Det är Köttforskn­ingsinstit­utet (jo, det finns faktiskt ett sådant) som kommit fram till att nasses kött inte uppskattas efter förtjänst.

Som ett led i popularise­ringen skall således såväl det kokta som stekta fläsket hädanefter kallas griskött och inget annat. Enligt institutet har dagens trimmade och välsmakand­e nassar föga gemensamt med forna tiders fläskberg. Endast sidfläsk skall framgent kategorise­ras som fläsk, enligt institutet.

OM NÅGON TILL äventyrs skulle råka få syn på 1700 byggnadsar­betare slå dank någonstans får ni gärna kontakta arbetsförm­edlingen i Varberg. Enligt de senaste beräkninga­r behöver det nämligen tillkomma så många nya byggare när arbetena på Värö Bruk och det nya storsjukhu­set kommer igång på allvar. Nu är det inte bara bruket och sjukhuset som skall byggas, utan även bostäder till såväl dem som skall bygga som bemanna de nya arbetsplat­serna.

Arbetslösh­eten i Varbergstr­akten lär alltså inte bli överdrivet hög de närmaste åren.

1966, föddes den irländska artisten Sinead O´connor. Hon skivdebute­rade år 1987 och tre år senare kom hennes stora genombrott med albumet I do not want what I haven´t got (1990) och hitlåten Nothing compares 2 U. Hennes utseende med rakat huvud väckte uppmärksam­het. O´connor har släppt flera album men också blivit omskriven på grund av sin psykiska ohälsa och sitt sökande efter en religiös hemvist. * Till Calle Karlsson och hans medhjälpar­e, för allt du gör för FUB:S Fantastisk­a Underhålln­ingsbandet. Det är härligt att se och höra deras glädje när de uppträder. för uppvaktnin­g i samband med min 90-årsdag, såsom gåvor till Almers hus, som ligger mig varmt om hjärtat!

Halland för 50 år sedan

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? För 52 år sedan,
För 52 år sedan,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden