Hallands Nyheter

Dortmund stormar fram inför derbyt

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Mål i mängder och segrar som levereras på löpande band. Obesegrade Borussia Dortmund stormar fram i Bundesliga med siktet inställt på att bryta Bayern Münchens inhemska dominans. I eftermidda­g ställs Lucien Favres målglada gäng mot ärkerivale­n Schalke 04 i Revierderb­yt, en av Europas hetaste matcher. – Det finns två matcher som är viktigare än några andra under året, och det är de mot Schalke, säger Dortmunds lagkapten Marco Reus.

Efter det turbulenta avslutet med Thomas Tuchel och fjolårets fiaskosäso­ng under Peter Bosz och Peter Stöger, som som slutade med att Borussia Dortmund gick från titelprete­ndent till att med en hårsmån ta en Champions League-plats, är stämningen numera som förbytt på Westfalens­tadion där skratt och leenden kommit att bli precis lika frekvent förekomman­de som mål och segrar när Dortmund stormat fram i Bundesliga.

MED MER ÄN en tredjedel av säsongen spelad är Dortmund fortfarand­e obesegrat och toppar ligan, sju poäng före tvåan Borussia Mönchengla­dbach och nio före Bayern München.

Mannen som till stor del måste tillskriva­s förvandlin­gen heter Lucien Favre. Den lugna och lätt tillbakadr­aga schweizare­n från den lilla bergsbyn Saint-barthélemy skulle kunna ses som en udda fågel som tränare för en klubb från det mullrande och stolt industritä­ta Ruhrområde­t, men Favre har med sin detaljnogg­rannhet och taktiska skicklighe­t fått ut det mesta av Borussia Dortmunds talangfull­a trupp och transforme­rat de svartgula till ett dynamiskt och sevärt lag som levererar poäng och mål i mängder.

ALEXANDER ISAK MÅ sitta fastfrusen i frysboxen, men Favre har fått unga talanger som Dan-axel Zagadou, Achraf Hakimi, Manuel Akanji, Abdou Diallo, Mahmoud Dahoud och Jacob Bruun Larsen att leverera på stadig basis, utan att för den skull tappa sin ungdomliga orädsla. Då har dessutom Christian Pulisic och Julian Weigl, som tidigare varit gjutna i startelvan, fått sparsamt med speltid. Den av ungtupparn­a som imponerat allra mest är dock Jadon Sancho. Den 18-årige engelsmann­en som kom från Manchester City har levererat fyra mål och sex assist i ligaspelet under en höst då han etablerat sig som en av världens främsta talanger och dessutom fått debutera i det engelska landslaget. För att ackompanje­ra den talangfull­a stommen har Favre adderat både muskler och rutin på mittfältet i form av dansken Thomas Delaney och Axel Witsel, som varit strålande sedan ankomsten, samt fått den ofta så skadedrabb­ade lagkaptene­n Marco Reus att prestera bättre än någonsin. Dessutom toppar nyförvärve­t och superinhop­paren Paco Alcácer skytteliga­n, med ett imponerand­e målsnitt med en fullträff var 28:e minut.

NÄR DET NU vankas Revierderb­y borta mot ärkerivale­n Schalke 04 vill Reus att det rutinerade gardet visar vägen.

– Vi har många unga spelare, men också några äldre som har upplevt den här typen av matcher tidigare. Vi talar mycket om att det är en speciell situation och att vi måste bibehålla lugnet i 90 minuter. Om vi gör det, och spelar vårt spel, kommer vi förhoppnin­gsvis vinna i slutändan, säger Reus till Kicker.

Schalke 04 slutade tvåa i fjol – före Dortmund – under en strålande debutsäson­g för tränartala­ngen Domenico Tedesco, men Die Königsblau­en har fått en lite tyngre inledning i år. Men när det är dags för Revierderb­y; ett av Europas hetaste derbyn mellan två rivalklubb­ar sprungna ur en gruvindust­ri vars tusen eldar sedan länge falnat, mullrar det i hela Ruhrområde­t.

NÄR GULSVART STÄLLS mot royalblått, stål står mot kol, har tabellplac­eringar sällan någon betydelse. Men Borussia Dortmund tar sikte på att fira på Veltins Arena – och att fortsätta segertåget i Bundesliga-toppen.

– Jag älskar den här typen av matcher, fyllda av passion, hjärta och känslor. Det här är en av de största matcherna i Europa. Jag förväntar mig ingen vänlig match, Schalke kommer kliva in med full kraft i varenda duell. Men vi kommer till Gelsenkirc­hen för att vinna, säger Delaney till Kicker.

 ?? Bild: WOLFGANG RATTAY ?? TOPPAR. Borussia Dortmund är bäst i Bundesliga just nu. Laget toppar tabellen efter en imponerand­e höst där Dortmund är obesegrat efter bland annat 3–1 mot Bayern München. Nu väntar det tuffa derbyt mot Schalke 04, på bortaplan.
Bild: WOLFGANG RATTAY TOPPAR. Borussia Dortmund är bäst i Bundesliga just nu. Laget toppar tabellen efter en imponerand­e höst där Dortmund är obesegrat efter bland annat 3–1 mot Bayern München. Nu väntar det tuffa derbyt mot Schalke 04, på bortaplan.
 ??  ?? MARCO REUS.
MARCO REUS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden