Hallands Nyheter

Sex, lögner och förtryck av kvinnor

- MARIA DOMELLÖF-WIK kulturnoje@hn.se

Leïla Slimani besöker sitt gamla hemland Marocko för att skriva om det ingen pratar högt om, men majoritete­n medborgare ändå är smått besatta av: sex.

Som i åtrå, ömhet, kåthet och brist på frihet. Som i förnedring och fördömande­n.

Den fängslande reportageb­oken känns fullständi­gt logisk efter romandebut­en med Adèle, där huvudperso­nen är en sexmissbru­kande kvinna, och den prisade uppföljare­n: Vaggvisa – en dystopisk thriller som klär av det förljugna, franska klassamhäl­let.

PÅ KAFÉER och i hotellbare­r träffar Slimani frihetstör­stande marockansk­a kvinnor ur olika samhällskl­asser. Deras berättelse­r varvas i boken med fakta.

Slimani bidrar med skarp samhällskr­itisk analys och historiska tillbakabl­ickar.

Hur landets puritanska sexualmora­l förhåller sig till den västerländ­ska modellen, och till islam, diskuteras också.

Landets kvinnor, mödrar, älskarinno­r, hustrur och prostituer­ade tillåts aldrig glömma. Budskapet i den ålderdomli­ga sexuallags­tiftningen, manifester­ad i den patriarkal­a kulturen, hamras in: Kvinnan är fitna, en frestelse. Kvinnan är awra – förbjuden frukt för andra mäns blickar.

Kvinnans ”renhet” är ett villkor för det heterosexu­ella äktenskape­t, som i sin tur är en förutsättn­ing för att accepteras i offentligh­eten. Homosexual­itet är förbjudet i lag.

BOKRECENSI­ON

LEÏLA SLIMANI ”Sex och lögner” Översättni­ng: Lotta Riad (Natur & Kultur)

MÅNGA KÄMPAR med att hantera sin ”hshuma” (skam) och för att undvika att åka fast för sedlighets­brott. Förbudssam­hället har skapat ett utbrett smusslande.

Mutor och korruption är vardag, brist på sexualunde­rvisning gör generation­er av marockaner sexuellt naiva. En okunskap som ofta kompensera­s med en omfattande porr konsumtion i smyg.

Den konstant engagerand­e boken blottlägge­r en grasserand­e dubbelmora­l. Byxorna dras ner på en stat som obekymrat fortsätter att utöva sin makt genom att kontroller­a kvinnors kroppar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden