Hallands Nyheter

Alexandra Zazzi

-

I torsdags publicerad­es ett recept på lakritskol­a som jag tänkte göra i helgen. Tittade på ICA Maxi 421 men hittade inget ”non stick-ugnspapper”. Antar att du menar någon annan produkt än vanligt bakplåtspa­pper. Kan du guida? mera. Vill man hitta något bättre kan man söka sig till de märken som är godkända av Naturskydd­sföreninge­n genom Svanenmärk­ning. Man kan även göra på gammalt vis: Hälla ut kolan att stelna i oljad form (neutral matolja). Det blir lite oljigt, men giftfritt. Slå sedan in kolan i smörpapper. Samma här, det kan fastna lite, men återigen – giftfritt.

Det är inte alltid rätt eller lätt att göra det enkelt för sig. Ett medvetet beslut är ett måste i detta. Tack för att du frågade och lät mig klargöra även mina egna framtida val.

Hej Alexandra! Tack för alla fina recept du delar med dig av. Det är väldigt gott och väldigt inspireran­de.

På måndag skall jag och boulevänne­rna besöka en gammal vän som vi spelat boule med under några år. Nu bor han på ett äldreboend­e. Jag har köpt en panettonek­aka som jag tror han kommer att gilla.

Nu behöver jag hjälp med att få till en kräm till kakan. Har fått smaka en sådan för några år sedan, men tänkte inte på att be om receptet.

Jag tror att den innehöll smör, ricotta, socker och citronzest. Jag vore så tacksam om du skulle vilja hjälpa

Hej Barbro! Tack för fina ord och roligt att du gillar recepten. Panettone (den goda, traditione­lla italienska julkakan med torkad frukt) äter man egentligen inte med kräm. Men med det sagt, matvärlden är vansinnigt förtjust i att vara innovativ, så det är klart att man kan servera kräm till. Det finns en uppsjö sorter.

Ricottavar­ianten har jag även smakat med Nutella i stället för citron och sedan strör man krossade, rostade hasselnött­er över. Den som jag oftast ser är dock en klassisk, ljummen zabaione.

Jag skickar med båda recepten så kan du välja. tillsamman­s med sockret. Fortsätt några minuter så att sockret löses upp och du får en krämig sås.

Häll i 1 dl Vin Santo eller Marsala. Vispa hela tiden över vattenbade­t tills det blivit en fin konsistens. Servera direkt på panettonek­akan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden