Hallands Nyheter

Fabo vill sälja fastighete­n som Hertings gårds förskola ligger i. Vesterhave­t AB kan tänka sig att driva skola där.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Fabo vill sälja Hertings gårds förskola till Vesterhavs­skolan. Den nya majoritete­n säger stopp till affären. ”Vi vill ta ställning när det finns fakta på bordet”, säger Per Svensson (S).

En köpare, Förenade fastighete­r med kopplingar till Vesterhavs­skolan har kontaktat Fabo med ett bud på Hertings gårds förskola och omkringlig­gande lokaler som socialförv­altningen hyr i dag. Budet är på 26, 4 miljoner kronor. Hertings gårds förskola har i dag fyra avdelninga­r på bottenvåni­ngen.

I våras, efter det att Fabo tagit del av Förenade fastighete­rs bud på fastighete­n, beslutade Fabos styrelse att säga ja försäljnin­g av Hertings gårds förskola.

Frågan är nu på väg till kommunfull­mäktige där den ska avgöras. På sin väg dit passerade den kommunstyr­elsen i veckan. Där blev det återremiss eftersom partierna som bildar den nya majoritete­n ansåg att man inte fått tillräckli­gt bra underlag inför beslutet.

- Det förvånar mig att Centerpart­iet och Moderatern­a vill sälja en förskola med fyra avdelninga­r utan att titta på hur behovet av förskolor ser ut. De borde veta bättre, säger Per Svensson (S) som leder den nya majoritete­n med S, L, KD och MP.

– Jag förstår inte hur Centerpart­iet och moderatern­a tänker när de vill sälja förskolan för 26 miljoner och sedan bli tvingade att bygga en ny för 30 miljoner, fortsätter han.

MODERATEN FILIP BERTILSSON sitter också i kommunstyr­elsen. Han hoppas att försäljnin­gen blir av.

– VI vill underlätta för Västerhavs­skolans utbyggnad. Det är en uppskattad skola. Eftersom vi dessutom yrkat på att förskolan ska få vara kvar i tio år tyckte vi inte att försäljnin­gen behöver utredas mer. Vi har byggt in säkerheten. Förskolan får vara kvar på undervånin­gen och Vesterhavs­skolan kan flytta in på övervåning­en.

LARS FAGERSTRÖM (L) tillhör ett av de partier som ville ha återremiss i kommunstyr­elsen.

– Vi vill ha bättre besked. Den ersättning som är aktuell räcker inte för att bygga en ny förskola. Vi är klart intressera­de av en försäljnin­g och vill fortsätta diskussion­en när vi har ett bättre underlag. Återremiss­en är inte ett resultat av att ni är oense i den nya majoritete­n? – Nej, det är inte en tvistefråg­a. Fastighete­n som Hertings gårds förskola ligger i har två våningar. Övervåning­en är tom sedan en lång tid tillbaka. När förskolan invigdes 2008 hade Rosensparr­egymnasiet lektionssa­lar på övervåning­en, senare tog Vesterhavs­skolan över. Hallands Nyheter rapportera­de i flera om bullernivå­n på förskolan som fick barn och personal att må dåligt. 2013 påbörjades arbetet med att bygga bort bullerstör­ningarna.

– Om köpet blir av och kommunen har kvar förskolan i bottenvåni­ngen och Vesterhavs­skolan flyttar in på övervåning­en måste fastighets­ägaren vidta åtgärder så att förskolan inte störs av buller ovanifrån, säger Lars Fagerström.

JÖRGEN FROSTLUND, VD för ser inga problem med varken lyhördhet eller att kommunens förskola blir kvar i de befintliga lokalerna.

– Fabo har gjort i ordning bjälklaget så i dag ska problemet med lyhördhete­n vara lösta. Övervåning­en har stått tom i ett par år och vår tanke är att driva skola där och även i de lokaler som socialförv­altningen hyr i dag. Vi är positiva till att kommunen fortsätter driva förskola på bottenvåni­ngen, säger Jörgen Frostlund.

”Den ersättning som är aktuell räcker inte för att bygga en ny förskola.”

LARS FAGERSTRÖM (L)

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? VILL UTVIDGA. Vesterhavs­skolan vill utvidga och Fabo kan tänka sig att sälja Hertings gårds förskola till friskolan.
Bild: OLA FOLKESSON VILL UTVIDGA. Vesterhavs­skolan vill utvidga och Fabo kan tänka sig att sälja Hertings gårds förskola till friskolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden