Hallands Nyheter

Kommunen slängde brödernas hem

Polisen vabbade och det viktiga mejlet blev aldrig läst. Under fredagen slängde Varbergs kommun brödernas hem i containern för brännbart.

- Elsa Henriksdot­ter 010-471 51 83 elsa.henriksdot­ter@hn.se

Kommunikat­ionsmissen mellan polisen och kommunen ledde till katastrof för bröderna. När Ion och Nicko kom hem var hela lägret bortstädat.

– Vi åkte dit i tron om att de som bor där blivit uppmanade att flytta på sig och samla ihop de sakerna de ville ha med sig, och att platsen skulle vara städbar, säger Jenny Bergström, avdelnings­chef drift och anläggning vid Hamnoch gatuförval­tningen i Varbergs kommun.

Nicko, 52 år och Ion, 50 år, kommer från staden Buzau i Rumänien. Där bor deras familjer och nästa vecka åker Nicko och Ion hem. Tanken var att de bland annat skulle ta med julklappar hem till barnen. Men det blir inga julklappar. Polisen som skulle informera om att deras tältläger skulle städas bort var hemma och vabbade. Därför kom informatio­nen om avhysninge­n aldrig fram till bröderna som möttes av den trista synen i slutet på förra veckan.

– När vi kom hem vid sju var alla saker borta. Nicko hade köpt skor och kläder på second hand till sina fem barn. De låg i en stor plastkasse som kommunen tog, säger storebror Ion.

Marken där han står är barskrapad. Men den stora lövfria ytan och en plastkork vittnar om att det tidigare en fanns en boningspla­ts här.

Ion berättar att kommunen till och med slängde jackan med Nickos pass. Och att han själv blev av med allt sitt bagage, tältet och presentern­a till de fyra barnen.

Han kom till Varberg för sju år sedan och året efter kom hans bror Nicko. De säger att de trivts bra i Sverige, att de aldrig råkat ut för något liknande tidigare. Polisen brukar alltid säga till dem när de måste flytta.

– Detta är en jätteolyck­lig kommunikat­ionsmiss. Det här ska inte hända. Det är inte såhär man behandlar människor och det är absolut inte såhär kommunen vill göra. Det är helt enkelt olyckliga omständigh­eter som gjorde att det blev så denna gång, säger Jenny Bergström. Hon var den som organisera­de städningen av lägret då hon trodde att polisen meddelat bröderna.

Först under måndagseft­ermiddagen fick Jenny Bergström vetskap om situatione­n när en dam i Var-

berg, som känner de båda bröderna, kom in på kontoret och berättade vad som hade hänt.

– Precis innan dess hade jag mejlat polisen för att meddela att vi hade städat, varpå han hör av sig och säger att han varit hemma och vabbat och de som bor där nog inte blivit meddelade. Jag fick prata med damen och kunde inte annat än beklaga. Men jag sade till henne att jag skulle se vad vi kunde göra, säger hon.

Jenny ringde till de som städat undan lägret.

– De sade att det mesta inte var slängt i sopkomprim­atorn, en maskin där allt bara krossas. Det hade i stället slängts i containern för brännbart, berättar hon.

Tillsamman­s med damen åkte Jenny ner till containrar­na. Det enda de hittade var två väskor som tillhör bröderna. Men tälten var förstörda, liksom sopkassarn­a med presenter. Reagerade man inte på att det var grejer kvar som inte var skräp när man städade lägret? – För dig och mig så är det mesta där skräp. De samlar på sig ofantliga mängder grejer, ofantliga mängder. Så jag lastar inte mina städkillar för detta. De fick ett uppdrag att göra detta och har gjort det massa gånger tidigare, säger Jenny Bergström.

Nicko och Ion säger att både kommunen och polisen har bett om ursäkt till dem och förklarat att det inte är såhär det ska gå till. Men att de skulle få någon ersättning för sina förlorade ägodelar har de inte hört något om.

Då tälten och gasolvärma­ren slängts bort får de just nu bo tillfällig­t hos en bekant för att klara de kalla nätterna.

Jenny Bergström menar att detta verkligen en problemati­sk situation som kommunen inte har rutiner för.

– Just nu händer ingenting. Vad det gäller ersättning så vet jag faktiskt inte hur vi gör. Detta har ju inte hänt tidigare.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Ion och Nicko har tillbringa­t många år i Varberg. Aldrig tidigare har något likande drabbat dem.
Bild: Annika Karlbom Ion och Nicko har tillbringa­t många år i Varberg. Aldrig tidigare har något likande drabbat dem.
 ??  ?? Ion och Nicko är förtvivlad­e. Kommunen rensade bort deras hem.
Ion och Nicko är förtvivlad­e. Kommunen rensade bort deras hem.
 ?? Bild: Annika Karlbom ??
Bild: Annika Karlbom

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden