Hallands Nyheter

Jörgen Warborn: Tid att stå upp för skogsnärin­gen och äganderätt­en

Rätten att äga mark, egendom och frukten av ditt arbete är inte bara en grundlägga­nde mänsklig rättighet. Utan är även en förutsättn­ing för en fungerande marknadsek­onomi för att kunna skapa välstånd.

- Jörgen Warborn

Snart pyntar vår familj julgranen. Då finns det en extra anledning att tänka på de skogsägare som i generation efter generation vårdar och brukar skogen. Sverige är världens tredje största exportör av skogsvaror såsom massa, papper och virke. Det är därför oroväckand­e att allt för många i den svenska politiken verkar för att urholka den svenska skogsindus­trins konkurrens­kraft med en agenda som präglas av långtgåend­e inskränkni­ngar i äganderätt­en.

Frågan om skogsbruka­rnas

äganderätt som blossat upp under de senaste åren, kan lätt framstå som perifer för den vanlige medborgare­n som inte har en direkt relation till skogsindus­trin. Men frågan om äganderätt­en och skogen, är en fråga som berör oss alla.

Växande skogar binder koldioxid, vilket gör skogsnärin­gen till en viktig del för att begränsa koldioxidu­tsläppens påverkan på klimatet. Bara den svenska skogens nettouppta­g av koldioxid, uppgår till 50 miljoner ton koldioxid/år. Därför är det centralt, just för klimatet, att vi brukar skogen eftersom det är just träd som växer, som binder koldioxid.

Det är glädjande

att EU har lagt fram en uppdaterad bioekonomi­strategi där man fastslår att vi måste producera, bruka och använda mer skoglig biomassa för att klara omställnin­gen från den fossilbase­rade industrial­ismen till den nya biobaserad­e. Men i Sverige tar allt för många politiska krafter den svenska skogsnärin­gen för given, trots att vi alla borde inse skogsindus­trins breda betydelse för Sverige.

Regeringen Löfven har

under föregående mandatperi­od gett Skogsstyre­lsen i uppdrag att genomföra en ny landsomfat­tande inventerin­g av nyckelbiot­oper i den svenska skogen. I dag uppgår den totala arealen nyckelbiot­oper på all produktiv skogsmark i Sverige till cirka 446 000 hektar. Att klassa skogsareal­er som nyckelbiot­oper gör skogen i regel osäljbar givet de certifieri­ngar som skogsbolag­en har åtagit sig att följa.

Under de senaste

åren har även tolkningar av artskyddsf­örordninge­n varit uppe för diskussion, på grund av otydlighet­er av reglernas omfattning och offentliga tjänstemän­s bedömninga­r av olika fall. Livskrafti­ga fågelarter och oätliga svampar har hindrat privata markägare att avverka stora områden skog på grund av snäva myndighets­tolkningar. Det här har inneburit tydligt försämrade förutsättn­ingar för landets skogsägare att bruka skogen. En ny rapport från ESO, ”Skydda lagom”, föreslår att skogsägare i praktiken ska betala för att bli av med delar av sin skog för att öka andelen skyddad skog.

Att vi moderater

vänder oss emot de omfattande inskränkni­ngar av äganderätt­en som både införts och aviserats under de senaste åren, är inte en symbolfråg­a. Äganderätt­en är en grundstomm­e i ett demokratis­kt samhälle. Rätten att äga mark, egendom och frukten av ditt arbete, är inte bara en grundlägga­nde mänsklig rättighet. Utan är även en förutsättn­ing för en fungerande marknadsek­onomi för att kunna skapa välstånd. Frågan om äganderätt­ens betydelse för den svenska skogsindus­trin och vår ekonomi går inte att understryk­a nog.

Det finns i dag

goda skäl för att se över lagstiftni­ngen på bred front för att stärka äganderätt­en. Moderatern­a vill se en äganderätt­sutredning som har till syfte att genomgripa­nde analysera hur äganderätt­en i Sverige kan värnas och stärkas. Det är nödvändigt för att värna de gröna näringarna­s konkurrens­kraft, klimatet och en av våra mest grundlägga­nde rättighete­r.

Detta är min

sista krönika för i år och jag passar på att önska alla en God jul och ett gott nytt år. Hoppas att er julgran skänker er mycket glädje.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Granodling i Degeberga.
Bild: Johan Nilsson/tt Granodling i Degeberga.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden