Hallands Nyheter

Huset på Stormgatan är fast i byråkratin­s kvarnar

-

Varberg: Göran Andersson vill göra iordning sitt hus men det har visat sig svårt. Han får varken bygglov eller ny detaljplan. Och det trots att det har skett både rivningar och nybyggen runt omkring.

Två av husen ligger på västra sidan om Stormgatan – de kan rivas och ersättas med nya. Det andra ligger på östra sidan – det har fallit mellan bygglov och detaljplan och ska vara kvar som det är.

Stormgatan löper söderut från Ringvägen. Gatan kantas av mindre flerfamilj­shus och villor.

På Stormgatan 1 – mitt emot de nybyggda husen på Ringvägen – ligger ett flerfamilj­hus i två våningar. Ägaren Göran Andersson har tidigare ansökt om bygglov eftersom han vill rusta upp huset, glasa in balkongern­a, bygga större takkupor och terrasser på vindsvånin­gen.

Men en sådan ombyggnati­on av taket skapar på kommunsprå­k en egen våning – och en tredje våning på det huset kan inte godkännas med gällande detaljplan.

Därför har Göran Andersson sökt om att få en ny detaljplan som kan godkänna tre våningar. För egen del tycker han inte att det är fråga om en tredje våning egentligen – huset ska ha samma nockhöjd och sadeltak även i framtiden. Han är inte ute efter att plussa på huset på höjden utan har endast gjort ansökan för att kunna få grönt ljus för sin renovering och ombyggnati­on. Nog om Stormgatan

1 för nu. Vi promenerar söderut på gatan, till flerfamilj­sfastighet­erna på 10:an och 12:an. Ägaren – ett bolag inom Deromekonc­ernen – har bett om ändrad detaljplan för att kunna riva de hus som står där nu och ersätta dem med två nya hus i fem våningar där den femte våningen är indragen.

Byggnadsnä­mnden hade alltså två förfrågnin­gar från samma gata att ta ställning till på sitt senaste möte. Ansökan från Stormgatan 1 fick nobben och ansökan från Stormgatan 10 och 12 fick ja.

Tjänstemän­nen på stadsbyggn­adskontore­t ska nu ta fram ett detaljplan­eförslag som kan göra nybygget på Stormgatan 10 och 12 möjligt. Som vanligt är ingenting bestämt bara för att det tas fram ett

 ??  ?? Göran Andersson och sonen Fredrik Andersson får varken bygglov eller ny detaljplan för att rusta upp sitt hus som de vill. Längre upp på gatan tillåts nu plane-
Göran Andersson och sonen Fredrik Andersson får varken bygglov eller ny detaljplan för att rusta upp sitt hus som de vill. Längre upp på gatan tillåts nu plane-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden