Hallands Nyheter

Länken drabbad av intern strid

-

Falkenberg:

Den anrika nykterhets föreningen Länken slits nu av en organisati­onstvist, mer komplicera­d än vad som tidigare framgått. Bankkontot är tills vidare spärrat och ett kommunalt bidrag hålls tillbaka – och frågan är också vem som har rätt till lokalen på Arvidstor psvägen.

Konflikten inom Länken i Falkenberg är mer djupgående än vad som tidigare framgått. Två gruppering­ar tvistar om makten över verksamhet­en, i en organisato­risk strid som nu gör att föreningen­s banktillgå­ngar är spärrade.

Att allt inte är frid och fröjd i den anrika kamratstöd­jande nykterhets­organisati­onen Länken i Falkenberg framgick när socialnämn­den vid sitt senaste sammanträd­e valde att hålla inne ett årligt kommunalt bidrag på 170 000 kronor för 2019. Motivering­en var att Länken måste förklara vissa organisato­riska oklarheter. Men det är

inte så enkelt som en styrelseme­dlem hävdade tidigare i HN, att man bara håller på att slutföra en övergång från en riksorgani­sation till en annan – från Kamratförb­undet Länken till De Fria Sällskapen Länkarna. Tvisten är mer komplex än så, och har pågått en tid.

– Vid kongressen i maj sa kamratförb­undet nej till att Falkenberg­sföreninge­n skulle få lämna organisati­onen. Och det har också hållits ett extra årsmöte och bildats en styrelse i Falkenberg bland dem som vill vara kvar i kamratförb­undet, säger Lars Ekholm, ledamot i verkställa­nde utskottet i Länkarnas kamratförb­und.

En kongress är enligt stadgarna suverän att säga nej till en lokalfören­ings utträde. I det här sammanhang­et har man också ifrågasatt hur besluten om utträdet har tagits i Falkenberg­s lokalfören­ing. Kamratförb­undets inställnin­g är att varje enskild medlem har rätt att utträda för att ansluta sig till en annan riksorgani­sation; de kan däremot inte kollektivt ta över hela den existerand­e verksamhet­en och tillgångar­na i en lokalfören­ing, så länge inte kongressen medger detta. Därmed är man

i Falkenberg i ett läge där det finns en utbrytargr­upp, som vill ansluta sig till en annan riksorgani­sation och som gör anspråk på att fortsätta Länkens verksamhet i Falkenberg i de etablerade lokalerna med samtliga inventarie­r på Arvidstorp­svägen och med stöd av de kommunala bidrag som brukar betalas ut.

Samtidigt finns den ”gamla” föreningen kvar, med stöd av en del medlemmar och som anser sig ha motsvarand­e rätt. I det här läget, när det är oklart vilka som styr, har banken spärrat tillgången till kontona och kommunen avvaktar med sitt bidrag. Till saken hör också att Länken disponerar sina lokaler hyresfritt av kommunala • • • bostadsbol­aget, dock med vissa förpliktel­ser att sköta underhåll och liknande.

Ekholm menar att konflikten är sorglig, en onödig splittring bland medlemmar som alla arbetar till stöd för missbrukar­e, i en lokalfören­ing som dessutom har en lång historia sedan 1950-talet. Han ser orsaken i starka viljor och personkemi som inte fungerat.

– Men allting går naturligtv­is att lösa, säger han hoppfullt.

Bengt Gabrielsso­n är styrelsele­damot i den Länkengrup­pering i Falkenberg som begärt utträde och vill ansluta sig till en annan riksorgani­sation, De Fria Sällskapen Länkarna.

– Det är egendomlig­t att Länkens kamratförb­und försöker stoppa ett utträde som vi har beslutat i demokratis­k ordning, säger Bengt Gabrielsso­n som tillbakavi­sar uppgiftern­a om att omröstning­en inte skulle ha skötts stadgeenli­gt.

– Vi har också kontaktat ett juridiskt ombud som är insatt i de här frågorna, och han menar att kamratförb­undet i princip inte kan neka utträde vid en sådan här ensidig och tydlig viljeförkl­aring. Så vi tycker att vi har ordentligt på fötterna, tillägger han.

Utbrytargr­uppen vill nu alltså driva verksamhet­en vidare under namnet Det Fria Sällskapet Länkarna. Bengt Gabrielsso­n förklarar

uppbrottet från den gamla organisati­onen som ett missnöje med att ledningen där har gått i försvarsst­ällning och vägrat lyssna till förslag till förändring­ar i organisati­onen, ett maktutövan­de som enligt Gabrielsso­n också lett till att en del hallänning­ar lämnat förtroende­poster i kamratförb­undet centralt. Håkan Bergström hakan.bergstrom@hn.se 010-471 52 67

 ??  ??
 ??  ?? länken har sina lokaler här på arvidstorp­svägen – och rätten till lokalerna är en del av problemati­ken i den interna striden. Bild: Håkan Bergström
länken har sina lokaler här på arvidstorp­svägen – och rätten till lokalerna är en del av problemati­ken i den interna striden. Bild: Håkan Bergström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden