Hallands Nyheter

Snabbstopp för Ringhals 2 efter krasch

-

Reaktor 2 på kärnkraftv­erket Ringhals stoppades den 27 december efter ett fel på en av generatore­rna. Reaktorn kan enligt Vattenfall komma att köras på halv effekt fram till den 31 mars.

Den 27 december löste ett generators­kydd ut i generator 21 på Ringhals 2. – Det blev

ett reaktorsna­bbstopp i samband med att vi fick ett fel på en generator. Det ledde till att två kylvattenp­umpar stoppades och då är det så att alla säkerhetss­ystem går in och stoppar anläggning­en, säger Anna Collin, presschef på Ringhals.

Alla säkerhetsf­unktioner fungerade som de skulle, enligt Anna Collin. Felet uppges bero på en kortslutni­ng och undersöks för tillfället vidare. Det har konstatera­ts att det är omfattande skador på generator 21 och reaktorn står för tillfället helt still.

Ringhals 2 har dock en generator till och Vattenfall har meddelat att reaktorn kommer att startas igen den 29 december och köras på halv effekt fram till den 31 mars.

Den 21 december upptäcktes ett ångläckage och detta stoppades.

– En godsförtun­ning upptäcktes på ett rör i turbinanlä­ggningen, så då gick man ner och åtgärdade det.

Det blev ett reaktorsna­bbstopp i samband med att vi fick fel på en generator. ANNA COLLIN

Turbinen fasades in

den 26 december men en dag senare blev det alltså fel på generatorn. Och det är inte första gången i år reaktorn krånglar. I slutet av juli tvingades kärnkraftv­erket stänga reaktor 2 då havsvattne­t som används för kylning blev för varmt.

Under november månad har reaktor 2 reviderats inför att den nu går in på sitt sista år i drift. Men det är inget fel på underhålle­t, enligt Anna Collin.

Ringhals 2 kommer att tas ur bruk i slutet av 2019 medan Ringhals 1 ska vara i bruk ytterligar­e ett år, till sista december 2020. Jon Lindhe/tt

 ??  ?? Ringhals kärnkraftv­erk. Bild: Adam Ihse/tt
Ringhals kärnkraftv­erk. Bild: Adam Ihse/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden