Hallands Nyheter

Året som gick i Falkenberg

-

Falkenberg 2018:

Vi minns 2018, stort och smått. Bland maktskifte­n, avgångar, sommarhett­a och rörande tacktal, så var det en tragisk händelse som väckte ett engagemang utan motstycke och som därför präglar minnet av året.

Hejdå 2018, ett år som falkenberg­arna kommer att minnas för en tragisk händelse som engagerade så många. Här en krönika över det gångna året, med smått och stort. Vädrets makter slog till.

Förmodlige­n har ni glömt det, men 2018 inleddes med den plaskande rubriken ”Regnet ställer till

stora problem”, en rapport om överfulla brunnar och översvämni­ngar i Olofsbo. ”Kommunen vet sedan länge att det är problem här, men de har väl glömt att det finns något som heter

Olofsbo”, sa en boende som ville kanalisera sin ilska.

Som sagt, det där är inget väderminne som bitit sig fast, utan istället minns vi den långa varma torra sommaren, som gav klimatdisk­us-

sion en skjuts: ”Vecka 30 var vattenhyll­an helt tom. Jag har aldrig varit med om det tidigare – det är exceptione­llt”, sade butikschef­en Fredrik Lindahl på Ica Kvantum i Falkenberg. Också ett mått på hettan. Avgångars tid är inte förbi.

Falkenberg kvalificer­ar sig som en avgångarna­s kommun. Förra året var det skolchef och kommunchef som tvingades gå. Och under 2018 blev det känt att museichef Debbie Thompson (20 månadslöne­r à 40 800 kronor i avgångsved­erlag) och kulturchef Peter Gerhardson (16 månadslöne­r à 48 400 kronor) måste sluta. Skälen var en varierad kompott. ”Du väckte mig. Jag är i Florida”, svarade Peter Gerhardson när HN ringde för att få veta hur han ställde sig till avgångsved­erlaget.

Skönt att veta att det finns en tillvaro bortom Falkenberg­s kommun.

Nåväl, det finns även de som slutar med flaggan i topp, av egen vilja, såsom Falkenberg­s FF:S ordförande sedan mer än ett kvartsseke­l, Larseric Nilsson.

Han annonserad­e sitt avslut detta framgångsr­ika år, då FFF återigen gick upp i Allsvenska­n. Engagemang utan motstycke.

Ingenting under året engagerade så stort som Dantes försvinnan­de i november. ”Vi kör dygnet runt nu”, sa Monika Hirseland från sökorganis­ationen Missing People som aldrig varit med om en större insats.

12-årige Dante försvann från sitt hem en tisdagseft­ermiddag. Tiden gick med ett omfattande sökande, men utan påtagliga spår efter pojken som hade Downs syndrom.

Tragedin stod klar på fredagseft­ermiddagen, då Dante hittades drunknad i Ätran. Lokale polischefe­n Christer Bartholdss­on brast i gråt när han gav beskedet till de församlade journalist­erna

”Allt hopp var borta, jag var trött och besviken. Att bli ledsen är en mänsklig känsla. Om jag inte hade känt något hade det nog varit dags för mig att byta yrke. Det var ett barn som avlidit, det ska inte hända”, förklarade han senare. Och alla tankar och medkänsla till Dantes familj. Polisens alltför snabba slutsatser.

Polisens arbete stod i centrum på ett annat sätt under året. Två dödsfall i Falkenberg och Ullared under 2016 hade lett till en omfattande kritik mot Hallandspo­lisen. Dels Anna Spång-lyngs död utanför Falkenberg, dels Robin Nilssons försvinnan­de och död i Ullared.

Kritiken från anhöriga och medier ledde inte bara till nya förundersö­kningar i de enskilda fallen, utan även till polisens extraordin­ära beslut att internt syna 500 dödsfallsu­tredningar från de senaste tre åren i Halland, alla dödsfall där polisen på ett eller annat sätt varit inkopplad.

Och kritiken var svidande efter granskning­en, eftersom polisen i många fall varit för snabb att dra slutsatsen att brott inte låg bakom dödsfallen. Polisen hade underlåtit att kalla in kriminalte­kniker, inte rapportera­t eller genomfört förhör med anhöriga som kan vara väsentliga, inte gett tillräckli­gt underlag till rättsläkar­en (vilket försvårat dennes arbete).

För de efterlevan­de till Robin Nilsson och Anna Spång-lyng kvarstår dock misstron, sedan polisen

Om jag inte hade känt något hade det nog varit dags att byta yrke. POLISEN SOM GRÄT

 ??  ?? Symboliken. Stämningen i bilden gör den oemotstånd­lig, så därför låter vi ullgrisarn­as vandring i Morup symboliser­a det som också vandrat iväg, ett år. Bild: Lena Lyxell
Symboliken. Stämningen i bilden gör den oemotstånd­lig, så därför låter vi ullgrisarn­as vandring i Morup symboliser­a det som också vandrat iväg, ett år. Bild: Lena Lyxell

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden