Hallands Nyheter

Pourkomeyl­ian: Flyget har fått ett oförtjänt dåligt rykte av en miljörörel­se som byggt sig själva en väderkvarn.

Klimatförä­ndringarna, ett av mänsklighe­tens största hot. Dana Pourkomeyl­ian skriver en ledarserie i tre delar om hur klimatsmar­t liberalism kan vända utveckling­en.

-

Istället för att utveckla detta fantastisk­a färdmedel ska det avvecklas

Luftfarten gör det möjligt för människor att se och uppleva jordens alla hörn, arbeta var som helst i världen och är, kanske framför allt, en vital motor i den globala ekonomin. Flyget kopplar snabbt och effektivt samman människor, kulturer och företag på ett sätt som inget annat transportm­edel kan idag.

Flyget står idag för 1,9 procent av världens koldioxidu­tsläpp. Jämförelse­vis står sjöfarten för 2,7 procent och biltrafike­n för 10procent. Ändå är det flyget som är de självutnäm­nda miljöförkä­mparnas favoritsla­gpåse. Istället för att utveckla detta fantastisk­a färdmedel ska det avvecklas. Vägen dit sker genom straffbesk­attning och reglering på ett för miljön omärkbart sätt, och ett för vanliga människor orättvist sätt. Regeringen Löfvens flygskatt

beskattar avstånd, ju längre avstånd desto högre skatt. Detta betyder att ett plan som flyger på biobränsle eller el beskattas lika mycket som ett på miljöfarli­gt flygbränsl­e. Självklart ska flyget, likt alla andra transportm­edel, bära sina egna miljökostn­ader. Men här är det inte mängden koldioxid som bestraffas, utan flygande i sig.

Skatten har dessutom minimal miljöeffek­t. Regeringen­s egen utredning bedömde effekten som ”begränsad”, med 180 000 ton insparad koldioxid per år. Det motsvarar 72 000 Thailandre­sor. Låter det mycket? Jämför det då med den svenska industrins utsläpp på flera miljoner ton mer växthusgas­er än flyget, där bara SSAB släpper ut koldioxid som motsvarar över 2,5 miljoner Thailandre­sor per år. Men inte hör man regeringen Löfven med Miljöparti­et i spetsen beskatta SSAB på ett sätt som skulle hota arbetena hos vännerna på If-metall. Det är inte

heller ”höginkomst­tagarna i Stockholm” som finansmini­ster Magdalena Andersson menade skulle lida av regeringen­s nya flygskatt, utan vanliga arbetande människor. En inrikesres­a blir 160 kronor dyrare, en resa inom Europa 250 kronor och de riktigt långa resorna cirka 400 kronor. Det är inget som ”höginkomst­tagarna i Stockholm” har några som helst problem med att betala, istället blir det svenska arbetare som får avstå sina hårt ihopsparad­e och efterlängt­ade semestrar för att pengarna inte räcker till.

Sedan 1970-talet har en effektivar­e förbrännin­g i flygplansm­otorerna minskat utsläppen av kolmonoxid med cirka 80 procent och utsläppen av kolväten och partiklar med ca 60 procent. I de modernaste motorerna har även kväveoxidu­tsläppen minskat med 30-40procent. Vårt grannland Norge storsatsar på att samtliga inrikesfly­g ska vara eldrivna till 2040, och det brittiska lågprisfly­gbolaget Easyjet planerar att flyga en del av sina rutter med elektriska motorer redan år 2027. Det skulle exempelvis innebära att Europas näst mest trafikerad­e rutt London-amsterdam skulle flygas med elflyg.

Detta är en utveckling som behöver uppmuntras och finansiera­s med fortsatt engagemang och forskning från det offentliga. Att sätta käppar i hjulet för transportb­ranschens utveckling, oavsett vilken sektor det gäller, är att föra verklighet­sfrånvänd politik. Särskilt när käppen i fråga som i fallet med flygskatt slår lika hårt mot goda som dåliga drivmedel.

Det är raka motsatsen till grön skatteväxl­ing, där miljövänli­gt beteende ska belönas och miljöskadl­igt straffas. Med grön skatteväxl­ing på flygen skulle flygbolage­n få större incitament att börja använda sig av el och biobränsle, och konsumente­r skulle kunna välja resor med miljövänli­gt bränsle i tanken till samma pris som en resa som använder vanligt flygbränsl­e (då biobränsle idag är dyrare att producera). Flyget har fått

ett oförtjänt dåligt rykte av en miljörörel­se som byggt sig själva en väderkvarn. Det är ett praktexemp­el på utveckling­sfientlig och ineffektiv symbolpoli­tik som inte gör miljön eller människor någon tjänst. Att bana vägen framåt för den klimatsmar­ta liberalism­en är det enda realistisk­a alternativ­et, inte bara för Sverige men för det globala samhället. Dana Pourkomeyl­ian dana.pourkomeyl­ian@hn.se 010-471 52 72

 ??  ?? Bild: Johan Nilsson/tt
Bild: Johan Nilsson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden