Hallands Nyheter

Adnan Dibrani: Knyt inte näven i fickan

-

Imellandag­arna hamnade jag i en märklig diskussion om åsiktskorr­idorer, gula västar och vår demokrati. Det var inte något vanligt troll som spred hat och polariseri­ng, tvärtom. Kvinnan arbetar på en statlig myndighet där hon har en rådgivande funktion och hon kategorise­rar sig som vänster. På sin vägg uppmanade hon svenskarna att gå man ur huse och demonstrer­a, med gula västar på sig, mot överhöghet­en. Efter fransk modell. Gärna turbulent och eventuellt skadad privat eller offentlig egendom som konsekvens.

Det viktiga var att svenskarna äntligen skulle få visa sin ilska över ett ledarskap som inte tar folkets åsikter på allvar. Det viktiga var att folket skulle ”sluta knyta näven i fickan”. Att de skulle gå från ord till handling. Att gula västarna

i Sverige helt kidnappats av extremhöge­rn verkade inte vara något som helst problem. Inte heller att hennes gula väst-vän hänvisade till lügenpress­e och använde andra ord som direktimpo­rterats från 30-talets Tyskland. Det viktiga var revolution­en och att ta det folkliga missnöjet på allvar. Att krossa ”åsiktskorr­idoren”. Att låta folk få uttrycka sig och tycka vad de vill.

Hon hade däremot ingen plan för hur man sedan skulle bygga upp samhället på nytt. Hur man skulle se till att tillvarata folkets intressen, utan att för den skull utsätta minoritete­r och andra svaga grupper för förtryck. Det är lätt att komma med demagogisk­a och domedagsli­knande uttalanden om vårt samhälle och vår demokrati. Vad vi behöver nu är människor som står upp för alla människors lika värde och för våra demokratis­ka institutio­ner. Och att vi alla bidrar till hur vi kan förbättra dem. Vi behöver inte

fler kortsiktig­a och populistis­ka låtsaslösn­ingar på våra angelägna samhällspr­oblem. Det är inte revolution som kommer att jämna ut klyftorna i samhället. Bästa sättet att jämna ut klyftorna är genom reformer och genom en klok fördelning­spolitik. Och ekonomisk tillväxt och jobbskapan­de. Och yttrandefr­ihet har vi. Skriv insändare! Demonstrer­a! Men utan att förstöra egendom. Engagera dig politiskt! Kontakta din lokala politiker! Själv har jag skrivit ett flertal motioner till riksdagen som baserar sig på tips från allmänhete­n. Bland annat en om trafikskad­eförsäkrin­gen, en om genomlysni­ng av skattesyst­emet och förbättrad infrastruk­tur Gekås-ullared.

Sitt inte och ”knyt näven i fickan”. Det är att förminska din egen roll. Vi har under

årtiondena mejslat fram ett system som reglerar formerna för demokratis­kt deltagande och yttrande. Yttrandefr­ihet råder, men ingen ska känna sig påhoppad, utsättas för rasism, acceptera sexism i sin vardag eller annan kränkande behandling. Det är det som många nedlåtande kallar politiskt korrekt. Heja det politiskt korrekta! Heja den universell­a deklaratio­nen för de mänskliga rättighete­rna. Vi måste värna om vår demokrati och om alla människors lika värde. Vi måste se upp för normaliser­ing av hat och rasism.

Låt oss tillsamman­s stärka vår demokrati. Adnan Dibrani (S), halländsk riksdagsma­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden