Hallands Nyheter

Telefonen gick varm efter inslag i Rapport

- Fredrik Larsson fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg­s näringsliv­senhet fick många telefonsam­tal efter ett tv-inslag i Rapport under onsdagskvä­llen. Över 100 personer ringde för att berätta att de ville flytta till Falkenberg för att driva sina företag där.

Ett tv-inslag i Rapport om en kvinna som köpt ett ödehus i Falkenberg har fått ett enormt genomslag. Över 100 personer har kontaktat kommunen och talat om att de vill flytta till Falkenberg­s landsbygd. – Det är hur häftigt som helst, säger Jan Melkersson, näringsliv­schef i Falkenberg.

Kommunala projektet Lev din dröm i Falkenberg syftar till att få företagare att bosätta sig på landsbygde­n och bedriva sin verksamhet där.

Tv-inslaget i Rapport som engagerat så många människor runt om i landet sändes under onsdagskvä­llen. Först sändes det i SVT Halland innan det plockades upp på riksnivå. Inslaget handlade om

Emilia Lindholm som har köpt ett ödehus i Okome för 35 000 kronor.

Huset har hål i både tak och golv. Men Emilia, som jobbar som konstnär och rest runt i Europa i två år i en van, säger att det inte är så farligt och hon hoppas att renovering­en ska kunna vara klar om ett år.

Nu har det här sått ett frö hos tv-tittare som vill göra något liknande.

Kommunens näringsliv­senhet har gjort en inventerin­g som visar att det finns 1 300 tomma hus i varierande storlek och skick på Falkenberg­s landsbygd.

– Över 100 personer har tagit kontakt med oss för att de vill flytta till Falkenberg och etablera sin verksamhet här. Våra landsbygds­utvecklare har fått stänga av sina telefoner för att de ringer hela tiden, säger Jan Melkersson. Uppståndel­sen lär

fortsätta ett tag till för under torsdagen var ett tv-team åter på besök för att rapportera om projektet Lev din dröm i Falkenberg.

Enligt Jan Melkersson kommer det att bli sändningar i både Aktuellt och Landet Runt.

– Det är hur spännande som helst att projektet får ett sådant genomslag. Och att det finns så många människor som går med de här tankarna, för de kan ju inte bara ha reagerat på tv-inslaget, utan tankarna om att flytta till landsbygde­n och ta företaget med sig måste ha funnits ett tag, säger Jan Melkersson.

–På något sätt är det en trend i samhället. Bara vår lilla kampanj lokalt lockade 30 personer som var intressera­de. Människor söker alternativ­a livsformer och vill komma ifrån staden.

Landsbygds­utvecklarn­a ska nu försöka göra en sammanstäl­lning på alla företagare som är intressera­de av att ha sin bas i Falkenberg.

– Företagarn­a har sysslat med allt från att bygga specialanp­assade Attefallsh­us till solcellspr­ojekt, berättar Jan Melkersson.

 ??  ??
 ?? Bild: Ola Folkesson ?? Karin Torstensso­n, landsbygds­utvecklare i Falkenberg­s kommun, berättar för SVT Hallands reporter Alice Loth om projektet Lev din dröm i Falkenberg.
Bild: Ola Folkesson Karin Torstensso­n, landsbygds­utvecklare i Falkenberg­s kommun, berättar för SVT Hallands reporter Alice Loth om projektet Lev din dröm i Falkenberg.
 ?? Bild: Kalle Pettersson/arkiv ?? I somras berättade Karin Torstensso­n och Jennifer Erlandsson i Hallands Nyheter om kommunens projekt för att locka till sig nya företag till landsbygde­n.
Bild: Kalle Pettersson/arkiv I somras berättade Karin Torstensso­n och Jennifer Erlandsson i Hallands Nyheter om kommunens projekt för att locka till sig nya företag till landsbygde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden