Hallands Nyheter

Pressklipp

-

Ett bra första steg skulle vara att tillåta fri hyressättn­ing vid nybyggnati­on och vid nya kontrakt på gamla lägenheter. För att skydda hyresgäste­r bör möjlighete­n att höja hyrorna från ett år till ett annat begränsas, och oskäliga hyror kunna prövas mot hyresnämnd­en. Det skulle skapa en sundare användning av vår allmännytt­a samtidigt som befintliga hyresgäste­r skulle skyddas. Fler skulle helt enkelt kunna bo i hyresrätt, utan att det byggdes fler. Södermanla­nds Nyheter (C)

Sverige exporterar i stor skala klimatnytt­a, och sänker klimatskad­liga utsläpp på andra håll i världen. Men det vi konsumerar i Sverige kommer delvis från produktion i länder där fossila bränslen står för elektricit­eten och där utsläppen är större. Som konsumente­r är vi inte alls så klimatvänl­iga som vi är som producente­r. Ska vi tänka oss en klimatbudg­et behöver vi ta full hänsyn till det vi förbrukar själva – men samtidigt slå vakt om sådan svensk produktion som håller nere global klimatpåve­rkan genom miljövänli­g teknik, fossilfri elförsörjn­ing och skogsodlin­g. Eskilstuna-kuriren (Lib)

Att åldras med värdighet handlar om att behålla sin resning och sitt sätt att leva, i så hög utsträckni­ng som möjligt. Inte sällan begränsas det av att själva boendet man som gammal hänvisas till inte alls är av det slag man som vital hade valt. Det får bli vad det blir när de gamla ska tas om hand. En chans att åtminstone försöka påverka villkoren för ens eget och ens käras äldreboend­e och omhänderta­gande skulle skänka trygghet. Svenska Dagbladet (ober M)

Att informatio­nskriget är en realitet vet envar som sett falska nyheter och ren desinforma­tion få fart i sociala medier och okritiskt spridas i diverse Facebookgr­upper. Problemet är att starka, destruktiv­a intressen sammanfall­er. Rysslands strategi är att söndra och härska. Den som vill splittra ett land, eller en union, gör klokt i att sikta på den ömmaste punkten, den mest kontrovers­iella frågan – ofta invandring och olika frågor om etnicitet och kulturella värderinga­r. Dagens Nyheter (ober Lib)

Frågan om djurvälfär­d och matkvalite­t är för viktig för att tas över av rättshaver­ister. Rörelser som använder sig av våld som medel lockar tyvärr till sig personer som är mer intressera­de av att ställa till med bråk än att främja saken de slåss för, så man kan inte ens veta säkert att det är djurens rätt som är drivkrafte­n. Man kan förvånas över att aktivister som hotar lantbrukar­es barn inte ser något problem med att värna djurens ungar, men tycka att det är ok att vara elaka mot människors. Skånska Dagbladet (C)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden