Hallands Nyheter

Clara, 16 år, pluggar på internat i Nairobi

Clara Bjarneborg som alltid bott i Falkenberg ville testa något nytt. Att hon var klar med grundskola­n och skulle ta steget till gymnasiet räckte inte. Nu pluggar hon i Kenya.

- Lena Berglund lena.berglund@hn.se

Livets gång: Clara Bjarneborg från Falkenberg längtade efter äventyr. Sedan augusti går hon i en skola i Kenya. Och hon är extra nöjd med skolans coola utflykter.

Någon sömn blev det inte mycket av, mitt i natten kunde man höra hyenor och bufflar som var typ tio meter från våra tält Clara Bjarneborg

Hittills är Clara nöjd med skolåret i Kenya, hon har lärt känna många nya människor, blivit mer självständ­ig och fått nya perspektiv.

– Jag var lite trött på Falkenberg och såg på internet att man kunde plugga i Kenya på internat. Eftersom det är en ”svensk skola” som följer läroplanen behöver jag inte läsa om första året utan kan börja i tvåan på gymnasiet i Sverige när jag kommer hem. Mamma var i början skeptisk, men pappa tyckte att det var en kul idé. Mina kompisar var nog mest förvånade, berättar hon.

Clara har tidigare semestrat med sin familj i Europa, inte längre bort, och när hon flög ner till skolan i Nairobi 13 augusti förra året var det första gången hon flög utan sin familj.

– Men jag åkte med andra som också skulle till skolan. Det bor cirka 90 elever på internatet, de flesta som åkte dit gjorde det för att de ville pröva något de tyckte verkade kul. De två första veckorna på skolan fick vi informatio­n om landets kultur och historia – och om säkerhet. Vi fick informatio­n om hur vi ska bete oss och inte bete oss. Nairobi är en storstad där det sker mycket brott. Skolan är inhägnad och har säkerhetsv­akter, vi får inte lämna skolområde­t utan tillstånd. Inne på skolan är det ungefär som i en vanlig svensk skola.

I början av januari var det ett terroratte­ntat med Al-shabab bara sju kilometer från skolan. Clara märkte inte av det mer än att det körde förbi ambulanser och att det flög helikoptra­r. I en intervju uppgav hon för HN att hon trots allt kände sig trygg.

Clara delar rum med en ett år äldre tjej, som hon nu är bästa kompis med. De städar rummet själva men får hjälp med tvätt, det enda de behöva göra att hänga den på tork.

– Jag har blivit mer självständ­ig och får ta mer ansvar.

Clara tyckte att studierna var lite jobbiga i början, men det kan bero på att hon går naturprogr­ammet som även i Sverige anses vara tuff. I Claras klass går sammanlagt 17 elever, 15 killar och 2 tjejer. I utbildning­en ingår engelska och swahili som är Kenyas officiella språk.

– Alla våra lärare pratar svenska utom vår lärare i swahili som undervisar på engelska och swahili. Grammatike­n och stavningen i swahili är enkelt, det är värre med alla nya ord. Vi har läxhjälp på kvällarna mellan 1921 på skolan, då ska det vara tyst så att vi kan lägga fokus på läxorna. Jag tycker att det är jättebra.

Clara är med i skolans rugbylag som tränar varje måndag och har en match i månaden mot kenyanska barn. Eftersom det bara finns tre tjejer som spelar är det blandat tjejer och killar i laget. Hemma i Falkenberg har Clara sysslat med musik och rodd på fritiden. Hon är med i Falkenberg­s Roddklubb.

En stor del av tiden ägnas åt studier, men det blir även en del utflykter.

– Vi var på mentorscam­ping till Hells Gate som är en nationalpa­rk i Kenya och det var jättekul, såååå kul!! Det sägs att landskapet i den tecknade filmen Lejonkunge­n är hämtat därifrån. Vi fick bland annat se bufflar, zebror, impalor, vårtsvin och giraffer. Någon sömn blev det inte mycket av, mitt i natten kunde man höra hyenor och bufflar som var typ tio meter från våra tält, lite läskigt var det ändå men också ganska spännande.

Det har också varit ett besök i Masai Mara, som anses vara en av världens bästa naturreser­vat med vilda djur.

– Hela gymnasiet deltog i safarin, vi hade tre stora bussar och sov två nätter på camp. Vi såg många djur.

De har även gjort kortare besök, som på en skola i slummen där Clara träffade en liten söt blyg flicka.

– Hon tog mig i handen och ledde mig men sa ingenting. Vi var där och lekte med barnen.

Ett besök på FN:S högkvarter i Nairobi, där klassen fick gå rundtur och lyssna på fyra föreläsnin­gar har inspirerat Clara.

– Jag vet ännu inte vad jag vill utbilda mig till, men kanske något inom mänskliga rättighete­r?

Clara anser att tiden i Kenya varit en ögonöppnar­e för henne.

– Det är så många saker som är självklart för oss i Sverige. Skillnaden mellan folket är större än jag är van vid, att det finns jättefina villor men också plåtskjul i slummen. När man varit i Kenya så förstår man hur bra vi har det i Sverige, jag har lärt mig att uppskatta en massa saker i Sverige – som rent vatten.

 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Clara på tur i Kipipiri med rumskompis­en Hedvig från Lund. ” Det ar jättecoolt att kämpa uppför berget, totalt tog det tio timmar upp och ner. Det var renare luft än i Nairobi, men ännu tunnare luft”.
Bild: Privat Clara på tur i Kipipiri med rumskompis­en Hedvig från Lund. ” Det ar jättecoolt att kämpa uppför berget, totalt tog det tio timmar upp och ner. Det var renare luft än i Nairobi, men ännu tunnare luft”.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Rugbylaget. Varje måndag är det träning och det är tufft. Tremiljone­rsstaden Nairobi ligger 1 700 meter över havet, luften är tunn.
Bild: Privat Rugbylaget. Varje måndag är det träning och det är tufft. Tremiljone­rsstaden Nairobi ligger 1 700 meter över havet, luften är tunn.
 ?? Bild: Privat ?? På besök i en maasai-by. Clara fick se hur de lever, bor, gör upp eld och ”hoppar högt som bara den!” Massajer är kända för sin hoppdans “adumu”.
Bild: Privat På besök i en maasai-by. Clara fick se hur de lever, bor, gör upp eld och ”hoppar högt som bara den!” Massajer är kända för sin hoppdans “adumu”.
 ?? Bild: Privat ?? På spaning efter vilda djur.
Bild: Privat På spaning efter vilda djur.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden