Hallands Nyheter

Unik studie visar varför inte fler satsar på fiber

Nästan fyra av tio hallänning­ar väljer att tacka nej till erbjudande­n om fiber. Det visar en stor undersökni­ng som Region Halland låtit utföra. Tack vare 745 intervjuer med både fastighets­ägare och mäklare vet man nu också varför.

- Yvonne Persson ypvo@nhnaell.apnedrsspo­ons@tehnn.s.ese

Halland: Redan nästa år vill staten att alla hushåll ska ha tillgång till fiber, men många hallänning­ar väljer att tacka nej. En unik studie ger svar på varför.

– Det är ingen som har gjort en sådan här undersökni­ng tidigare, så resultatet är värdefullt och kommer även att presentera­ts för regeringen­s näringsdep­artement, berättar Björn Johansson, strateg på Region Halland och projektled­are för undersökni­ngen.

Studien omfattar 5 201 halländska fastighets­ägare, varav 61 procent tackat ja till fiber från Ip-only och 39 procent tackat nej. Samtliga har först kartlagts med hjälp av informatio­n från Statistisk­a centralbyr­ån, för att hitta eventuella mönster kopplat till kön, ålder, utbildning och inkomst.

745 hallänning­ar intervjuad­es också per telefon och fick då beskriva varför de valt det ena eller andra alternativ­et. Som ett komplement ombads 26 mäklare i Halland att ge sin bild av hur en fiberanslu­tning påverkar huspriset, varav sju svarade.

Kortfattat visar undersökni­ngen att det finns vissa skillnader mellan de som tackat ja och de som tackat nej. Bland annat spelar ålder och inkomst in, framför allt i kombinatio­n med varandra.

De som tackat nej har lite kortare utbildning och lägre inkomst, men återfinns ändå i alla inkomstgru­pper. Det är små skillnader mellan män och kvinnor, men fler som tackat nej i tätorter än på landsbygde­n, oavsett kön.

– En förklaring till det kan vara att man i tätorterna har fungerande uppkopplin­g via någon mobil lösning och då blir behovet av fiber mindre, säger Björn Johansson.

Telefonint­ervjuerna ger däremot mer klara besked. När nej-sägarna fick ange sitt huvudsakli­ga skäl svarade mer än var fjärde (26 procent) att de inte ansåg sig behöva någon fiberanslu­tning. De hade inte heller sökt informatio­n via möten eller bekanta, på samma sätt som ja-sägarna. Svaret kan dock också tolkas som att säljarna inte lyckats förmedla nyttan med fiber.

– Det handlar ju inte om att sälja en kabel in i huset, utan om att göra det möjligt att ta del av en rad digitala välfärdstj­änster. Det kan vara svårt att beskriva exakt vad det kommer att innebära, men de som tackat nej är kanske de som kommer att behöva tjänsterna mest om några år, konstatera­r Björn Johansson.

Som näst vanligaste skäl för att tacka nej (20 procent) anges att det är för dyrt. Hela 60 procent

av nej-sägarna tror inte heller att en fiberanslu­tning ökar värdet på huset så mycket att de får tillbaka investerin­gskostnade­n.

När mäklare fick svara på frågor kring hur husprisern­a påverkas av fiber, konstatera­r de att värdet inte påverkas nämnvärt, men att avsaknaden av fiber brukar ses som en nackdel. Detta eftersom en efteranslu­tning kan innebära en hög kostnad och merarbete.

Bland de som tackat ja till fiber anger åtta procent ”för att öka värdet på bostaden” som det allra viktigast skälet och 58 procent tror att värdet på huset ökar minst lika mycket som de investerat.

Som det viktigaste skälet för att tacka ja till fiber anges annars att ”detta är framtidens teknik” (25 procent), följt av ”för att jag behöver det” (18 procent). Tre av tio som tackat ja till Ip-onlys erbjudande anger också att kopparnäte­t har eller kommer att släckas ner i deras område.

Att Ip-only framför allt har kunder på landsbygde­n innebär att underlaget inte är riktigt representa­tivt för hela Halland. I slutrappor­ten konstatera­s att det är svårt att dra generella slutsatser, men att resultatet ändå ger en bra vägledning.

Region Hallands tanke var dock att fler halländska fiberlever­antörer skulle vara med i undersökni­ngen och frågan gick till både kommunala bolag, som Halmstad stadsnät, och privata företag. Bara Ip-only nappade dock på erbjudande­t och levererade in uppgifter om de fastighets­ägare som fått ett fibererbju­dande från dem.

– Det är förvånande att inte fler aktörer tog vara på möjlighete­n att få den här kunskapen, men vi valde att gå vidare med bara Ip-only, säger Helene Andersson (C), ordförande i regionstyr­elsens tillväxtut­skott.

Resultatet av studien ska nu användas för att försöka få fler att välja fiber och till att förbättra informatio­nen till olika målgrupper. ”Att upp till 40 procent avstår från en anslutning ger upphov till en rad följdfrågo­r om fiberutbyg­gnadens användbarh­et ur ett samhällspe­rspektiv”, heter det i slutrappor­ten.

– Tillsamman­s med kommunerna ska vi nu titta på hur vi kan använda materialet. Alla vill uppnå en högre anslutning­sgrad för att kunna leverera framtida samhällstj­änster, säger Björn Johansson.

– Leverantör­erna behöver också bli bättre på att prata för sin vara och vara tydliga med vad det innebär att avstå. Det här är lika viktigt som järnvägar och vägar och en möjlighet för hela landet, säger Helene Andersson (C).

Studien har skett i samarbete med regeringen­s Bredbandsf­orum, som bidragit med 250 000 kronor till undersökni­ngen. Regeringen har som mål att 95 procent av alla hushåll och företag ska ha tillgång till minst 100 Mbit/s bredband redan år 2020, vilket i princip kräver en fiberanslu­tning.

I Region Hallands rapport berörs kort det faktum att det är ”marknaden” som står för utbyggnade­n: ”Det fungerar i stort väl men kan i några situatione­r vara hämmande och förvirrand­e för den enskilde fastighets­ägaren --- Vem ska jag tacka ja till om flera bolag erbjuder fiberanslu­tning? Och hur ska det offentliga säkerställ­a en hög anslutning­sgrad med god kvalitet utan att ha befogenhet att ingripa?”.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Region Halland hade hoppats att flera fiberlever­antörer skulle vara med i undersökni­ngen, men bara IP Only tackade ja. ”Det är förvånande att inte fler aktörer tog vara på möjlighete­n”, säger Helene Andersson (C), ordförande i regionstyr­elsens tillväxtut­skott.
Bild: Roger Larsson/arkiv Region Halland hade hoppats att flera fiberlever­antörer skulle vara med i undersökni­ngen, men bara IP Only tackade ja. ”Det är förvånande att inte fler aktörer tog vara på möjlighete­n”, säger Helene Andersson (C), ordförande i regionstyr­elsens tillväxtut­skott.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden