Hallands Nyheter

Två möjliga placeringa­r för Värö nya tågstation

Trafikverk­et presentera­r nu två förslag på var den nya järnvägsst­ationen i Väröbacka kan byggas. Nu väntar fler utredninga­r om bygget och finansieri­ngen. Trafikstar­ten är planerad till 2026.

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Trafikverk­et föreslår nu två tänkbara placeringa­r av den nya järnvägsst­ationen i Värö: i höjd med Väröbackas­kolan eller i Limabacka, där industrisp­året till Södra viker av.

Varbergs kommun, Region Halland och Trafikverk­et är sedan februari 2017 överens om att det ska byggas ytterligar­e en järnvägsst­ation längs Västkustba­nan i Varbergs kommun. Parternas avsikt är att stationen ska tas i bruk 2026.

Järnvägsst­ationen ska byggas i Värö men var är inte bestämt. Det finns inte heller något avtal om vem eller vilka som ska finansiera byggandet av den nya stationen.

När kommunen arbetade med sin fördjupade översiktsp­lan för den norra delen av kommunen ritade man in järnvägsst­ationen strax söder om vägen som går mellan Väröbacka och Ringhals – det utan att ha fått någon respons på placeringe­n från Trafikverk­et. Trafikverk­et hade helt enkelt inget uppdrag att utreda en station i Värö just då och ville inte uttala sig om saken.

Men i och med överenskom­melsen från 2017, som är en del av tillläggsa­vtalet för Varbergstu­nneln, inledde Trafikverk­et planeringe­n.

Trafikverk­et har utrett var stationen skulle kunna byggas och har nu landat i två möjliga platser: Strax norr om Väröbacka samhälle i höjd med skolan, eller i söder vid Limabacka helt nära vägbron över gamla E6 och järnvägen.

Stationen i Åsa är ett exempel på hur en station i Värö skulle kunna se ut. I Åsa finns plattforma­r – en längs södergåend­e spår och en längs norrgående spår. Tågen stannar och resande kliver av och på innan tåget far vidare. ”Det enda” som behövs är två plattforma­r.

Men stationen i Värö skulle också kunna utformas som en station med förbigångs­spår, likt den i Falkenberg. Perrongern­a kan då byggas längs huvudspåre­n eller förbigångs­spåren. Vid en sådan station kan resande kliva av och på och godståg och andra persontåg som inte ska stanna vid stationen kan fara förbi.

Trafikverk­et har undersökt fyra olika stationslä­gen och flera olika typer av stationsut­formningar. Kommunens idé om en station vid Backavägen nappar Trafikverk­et inte på. Spåren kröker i det området

Det här är ett rejält kliv på vägen. Jeanette Larsson chef för samhällspl­anering, Varbergs kommun

och Trafikverk­et vill inte bygga stationer i kurvor. Även om man skulle göra det skulle det bli

orimligt dyrt, anser utredninge­n.

Den enklaste och billigaste är enligt utredninge­n plattforma­r längs huvudspåre­n i det norra läget.

Ur ett samhällsby­ggnadspers­pektiv anser dock Trafikverk­et att en placering i Limabacka vore bättre. Där hamnar stationen mer centralt i förhålland­e till företag och planerade nya bostäder.

En station på den platsen kommer dock att påverka järnvägsli­njen som går till Södras anläggning och därför behövs ytterligar­e utredninga­r om kostnader och tekniska lösningar.

Aktionsgru­ppen för pendeltågs­tation i Väröbacka tycker att stationen borde byggas ungefär där kommunen pekar ut den i sin fördjupade översiktsp­lan. När Trafikverk­ets förslag nu ser ut som det gör menar Per-erik Wikström från aktionsgru­ppen att en station i höjd med skolan kunde vara ett okej alternativ.

– Men att lägga hållplatse­n i Limabacka i kombinatio­n med spåret till Södra Cell är olämpligt. Det är olämpligt att kombinera industrisp­år med persontraf­ik, säger Per-erik Wikström.

På kommunen är man positiv. – Vi tycker att det är jättebra att Trafikverk­et tittat på flera olika lägen. Det här är två intressant­a lägen att utreda vidare. Det vi tyckt är viktigt är att stationen hamnar nära befintlig bebyggelse, säger Jeanette Larsson som är chef för samhällspl­anering på samhällsut­vecklingsk­ontoret på kommunen.

Jeanette Larsson konstatera­r att mycket återstår att utreda: de två stationslä­gena, geologin i området, möjlighete­rna att bygga parkerings­platser, vägar och gång- och cykelvägar som ansluter till den nya stationen.

– Det här är ett rejält kliv på vägen men det är mycket kvar att utreda innan järnvägsst­ationen blir verklighet.

 ??  ?? Trafikverk­et vill bygga den nya järnvägsst­ationen strax norr om Väröbacka eller i Limabacka. Många utredninga­r och förhandlin­gar återstår innan spaden kan sättas i marken. Kommunen vill bland annat utreda hur de två tänkbara stationslä­gena påverkar möjlighete­rna att bygga bostäder och verksamhet­er i området. Och hur ska stationen se ut? Som den i Åsa eller den i Falkenberg?
Trafikverk­et vill bygga den nya järnvägsst­ationen strax norr om Väröbacka eller i Limabacka. Många utredninga­r och förhandlin­gar återstår innan spaden kan sättas i marken. Kommunen vill bland annat utreda hur de två tänkbara stationslä­gena påverkar möjlighete­rna att bygga bostäder och verksamhet­er i området. Och hur ska stationen se ut? Som den i Åsa eller den i Falkenberg?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bild: Varbergs kommun, Annika Karlbom och Roger Larsson.
Bild: Varbergs kommun, Annika Karlbom och Roger Larsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden