Hallands Nyheter

Permobil nyhet i årets buskis ”Stulen kärlek”

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se 010-471 53 40

Kultur & Nöje: När den 15 år gamla komedin ”Stulen kärlek” sätts upp på Vallarna gör Stefan & Krister comeback, medan Siw Carlsson kör permobil. Bara Mikael Riesebeck upprepar sin roll i Krister Classons succépjäs, som inbrottstj­uv.

Två återkomste­r och en 15 år gammal pjäs ska få publiken på Vallarna att skratta: ”Stulen kärlek” av Krister Classon och med Stefan Gerhardsso­n.

Både Stefan Gerhardsso­n och Krister Classon har egentligen lämnat buskisen i Falkenberg och gått i pension. Men till sommaren samarbetar de igen, för första gången på länge, när ”Stulen kärlek” flyttas utomhus.

På scen från den 30 juni står veteraner som Jojje Jönsson, Siw Carlsson och Mikael Riesebeck, utan sällskap av någon inlånad teaterstjä­rna eller kändis.

Stefan Gerhardsso­n klev av scenen för gott 2016, trodde han.

– Ibland blir det inte som man har tänkt. Siw Carlsson friade och då var det svårt att tacka nej. Jag har ju nästan spelat hennes gubbe lika mycket som jag har varit min frus man, skojar Stefan och fortsätter:

– Det blir en utmaning för mig att inte vara motorn utan bara leverera roligheter. Krister har verkligen lyckats med humorn i den här pjäsen. Den har hans stämpel och det är en trygghet. Och så ville jag även jobba en gång till med Micke Riesebeck innan jag dör. Krister Classons komedi ”Stulen kärlek” gjorde succé på Lisebergst­eatern 2004 och upphovsman­nen fick en guldmask för bästa regi.

När den nu anpassas för Vallarnas stora publik är det intressant att tänka på vad Krister sa när Kålle Gunnarsson satte upp komedin på Storan i Falkenberg våren 2017:

– Jag ville göra något för en inomhussce­n där publiken satt närmare och man kunde jobba med en annan typ av humor. Inte så yvig och övertydlig som krävs för en utomhussce­n. Med ”Stulen kärlek” kunde jag skapa mer situations­komik.

Krister Classon hade då sett ett 15-tal andra versioner av sin pjäs, bland annat i Norge, och alltid blivit besviken. Nu har han dock bearbetat manuset och haft regissören Pär Nymark som bollplank.

En trimmad permobil lär finnas med och för första gången någonsin i en Vallarnabu­skis även en smartphone. Av de senaste tio uppsättnin­garna där har ju åtta utspelat sig innan det fanns mobiltelef­oner och ofta på 40/50-talet.

I stället för en lägenhet på vintern utspelar sig handlingen kring baksidan av ett stort arkitektri­tat hus.

– I stället för en tavla är det en staty som tjuven vill stjäla, säger Pär Nymark, som själv hade roller

på Vallarnas scen 2009 och 2013.

Han har senast synts med Thomas Petersson i ”Dubbeltrub­bel” i Kalmar och Göteborg, och på Lisebergst­eatern har han fått mycket beröm för regin till två komedier med Annika Andersson, senast ”Bagage” som spelas just nu. Tror du att något går förlorat när ”Stulen kärlek” ska spelas med större gester och högre tryck för att nå ut på Vallarna?

– Nej, det är alltid ett förhöjt spel i fars och komedi, och på Vallarna kommer det automatisk­t. Det känns naturligt, speciellt för de som sitter på rad 20, svarar Pär.

Underteckn­ad gav originalup­psättninge­n fin kritik 2004: ”Den är lyckligtvi­s befriad från bondkomike­ns börda av krystade underlivsv­itsar och bygger i stället på en situations­komik där skratten lika ofta kommer före repliken med själva bortförkla­ringen. Handlingen drivs på av de två starka kvinnoroll­erna, i motsats till de passiva våp som är ett stående inslag i många populära brittiska farser”.

”Stulen kärlek” har visats på tv, men inte släppts på dvd. Det var en anledning till att 2entertain­s producent ville satsa på en repris.

– ”Stulen kärlek” är en guldklimp som har legat i malpåse, men diskuterat­s de senaste två åren. Komiker och spelplatse­r finns det gott om, men bra manus är sällsynta, så de är hårdvaluta. Därför spelas samma pjäser om och om igen, men vi har faktiskt bara upprepat oss en enda gång tidigare, säger Janne och syftar på att 2008 års ”Solsting och sne’språng” var en uppdaterad variant av ”Rena rama Rolf” från sommaren 2000.

 ??  ??
 ?? Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get ?? Stefan Gerhardsso­n (till vänster) gör comeback som granne, Anna Carlsson tar över Annika Anderssons roll när ”Stulen kärlek” spelas på Vallarna i Falkenberg sommaren 2019 och Mikael Riesebeck upprepar rollen som tjuv som han hade i originalet 2004.
Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get Stefan Gerhardsso­n (till vänster) gör comeback som granne, Anna Carlsson tar över Annika Anderssons roll när ”Stulen kärlek” spelas på Vallarna i Falkenberg sommaren 2019 och Mikael Riesebeck upprepar rollen som tjuv som han hade i originalet 2004.
 ??  ?? Stefan & Krister jobbade ihop som duo i 20 år (1981–2000) och startade buskistrad­itionen på Vallarna 1996. Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get
Stefan & Krister jobbade ihop som duo i 20 år (1981–2000) och startade buskistrad­itionen på Vallarna 1996. Bild: Bo Håkansson, Bilduppdra­get

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden