Hallands Nyheter

Hanna Marie Björklund: Ny Arbetsförm­edling är nödvändig

- Hanna Marie björklund Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Utredninge­n om Arbetsförm­edlingens framtid är här och det verkar äntligen som myndighete­n kommer reformeras ordentligt, inte en dag för sent.

Under en av de där sista januaridag­arna kom så den stora nya utredninge­n om Arbetsförm­edlingen. Detta kolos till myndighet som varit ett så hett debattämne de senaste åren. Utredninge­n kom samtidigt som ett stort varsel. På grund av budgeten från Moderatern­a och Kristdemok­raterna som gick igenom riksdagen sänkes de statliga bidragen till, den innebär att runt 4000 av myndighete­ns cirka 13 000 anställda ska sägas upp. Sannolikhe­ten är stor att många av de tjänsterna inte kommer tillbaka, för även den nya utredninge­n flaggar för att skära ner.

Det är i sig ett välkommet beslut. Under många år av statliga nervösa satsningar på arbetsmark­naden, där den ena ”svåra” gruppen efter den andra ska hanteras av politiker som vill ha låga siffror för arbetslösh­et, har myndighete­n svällt med ständigt nya uppdrag och specialare som ”nystartsjo­bb” och ”extratjäns­ter”. Den nya utredninge­n verkar vilja sätta ner foten och sätta stopp för detta.

Granskar man myndighete­n och dess siffror är det enkelt att instämma i att något måste göras. AF budget var förra året 71,6 miljarder kronor. Sätt det i perspektiv till sjukvård och social omsorg 67,4 miljarder samt Försvar och krisbereds­kap 50,4 miljarder. Är det verkligen rimligt att en myndighet för att förmedla jobb får mer pengar än försvaret av landets säkerhet? Ännu mer beklämmand­e blir det om vi tittar på vilka resultat AF faktiskt kan uppvisa.

Utredninge­n konstatera­r bland annat att AF lider av: ”stora brister i form av ett svåröversk­ådligt system med ett otydligt ansvar som känneteckn­ar samhällets hela kedja av åtaganden” och att ”bristerna finns på alla nivåer”. Allt färre personer får ett jobb via AF, jobbchanse­n, myndighete­ns egna mått för hur många jobb de tillsätter har fallit från tolv procent till fem på tio år, och det är fastställt att det bara till viss del förklaras av förändring­en av gruppen arbetssöka­nde.

därför föreslår nu även den statliga utredninge­n att AF reformeras och att deras uppdrag begränsas. Det har länge ansetts vara en ”nyliberal” åsikt att reformera och minska AF. Trots att en majoritet av all arbetsförm­edling redan låg på privata utförare. Nu har det alltså blivit även ett utrednings­förslag och den nya regeringen med Socialdemo­kraterna i spetsen säger sig också vara beredda att göra detta. Konkret föreslås en mindre myndighet, men som får mer frihet att styra sig själv istället för att detaljregl­eras uppifrån. Uppdraget föreslås i högre grad bli kontroller­ande medens mycket av själva sökandet läggs ut. Det mest centrala, att göra en gedigen och aktuell arbetsmark­nadsbedömn­ing betonas.

Det är inte en dag försent att denna utredning kommer, förhoppnin­gsvis får vi nu även se den nya regeringen göra verklighet av förslagen. Även om det inte kommer vara enkelt att hitta en ny välfungera­nde form för AF har den gamla versionen spelat ut sin roll.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden