Hallands Nyheter

Oscar: ”Clara gör det jag önskat jag hade gjort som ung”

- Lena Berglund

Lotta och Oscar Bjarneborg och tog emot sin dotter Claras förslag att börja plugga i Kenya med blandade känslor.

– Men hon har alltid varit en målmedvete­n och ansvarstag­ande person, så vi valde efter lite funderande att lösa det, säger Oscar.

Det blev en del pappersarb­ete. Familjen lämnande en ansökan till Svenska skolan i Nairobi och ansökte dessutom om skolpeng hos Falkenberg­s kommun samt olika stipendier.

– Kommunen beviljade skolpeng till utbytet, och summan täckte terminsavg­iften för undervisni­ngen. Det gick på ett ut. Däremot fick vi inga stipendium.

Internatav giften för dubbelrum ligger på drygt 83 000 kronor. Summan täcker kostnadern­a för kost och logi på internatet samt en del utflykter och aktivitete­r.

– Vi förstår att det kan kännas som mycket pengar, och det är det ju såklart. Men en tonåring kostar ju också en del pengar i hushållet genom mat, el och en hel del annat, så det hade vi i tankarna när vi beslutade oss för att låta Clara åka. Och ska jag vara helt ärlig så känner jag den erfarenhet­en hon bygger på sig under det här året är värt dubbelt upp på den summan det kostar oss. Clara gör det jag önskat jag hade gjort som ung

Under jullovet var Clara hemma hos sin familj i Falkenberg.

– Och allt har gått jättebra, än så länge har vi inte fått några samtal från Clara om hemlängtan. I vår kommer Lotta och Claras farmor att åka ner och hälsa på Clara i Nairobi, säger pappa Oscar.

 ?? Bild: Privat ?? Clara på julbesök hemma i Falkenberg hos pappa Oscar och mamma Lotta.
Bild: Privat Clara på julbesök hemma i Falkenberg hos pappa Oscar och mamma Lotta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden