Hallands Nyheter

Engelsons e-handel går urstarkt

- Fredrik Larsson fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Engelsons har utvecklats till ett modernt e-handelsför­etag. Ett kvitto på det är kunderna som kommer från hela Sverige.

Allt startade i en källare i Älvsered på 1970-talet. 1998 köpte Stefan Engelson postorderf­öretaget av sina föräldrar och flyttade det till Falkenberg. I dag omsätter Engelsons nära 300 miljoner och har 55 fastanstäl­lda plus extra personal.

Det var först när Stefan Engelson tog över som företaget började anställa och växa. Pappa Arnold och mamma Gun ville inte ha några anställda.

– För att det ska bli några pengar över måste omsättning­en upp. Jag lovade mig själv att inom fyra–fem år skulle bolaget ha kommit så långt att jag slapp låsa upp och stänga för dagen. Man måste kunna vara ledig också för att orka, annars är det ganska meningslös­t, säger han.

Företaget har utvecklats till ett modernt e-handelsför­etag med en tydlig målgrupp av kunder som har en aktiv fritid där det behövs anpassade kläder och skor.

– Kunden ska få mer än vad den betalar för. Det har vi lyckats bra med, konstatera­r Stefan Engelson, utan att för den skull låta skrytsam.

Ett kvitto på det är kunderna, totalt 350 000, som kommer från hela Sverige. Varje år tillkommer det 60 000 nya.

Bolaget har egen tillverkni­ng i Kina och 70 procent av allt som säljs är egna varumärken.

– Vi har design- och marknadsav­delning. Även kundtjänst. Idén är att vi ska göra allt i egen regi för att vi ska äga alla frågorna.

Många pratar om e-handel som det nya, att det tar marknadsan­delar från befintliga butiker. Engelsons byggde sin första hemsida redan 1996.

– Vi var en av Glesys första kunder när det bolaget startade. Vi var även en av Citywebs första kunder. Vi har fortfarand­e samarbete med båda två.

Engelsons marknadsfö­ring går ut på att alla marknadska­naler ska kunna samarbeta.

Det handlar om traditione­ll annonserin­g i tidningars pappersoch nätupplago­r, postorderk­atalog, e-handel, sociala medier och nyhetsbrev.

– Allt vävs samman. Om vi hade tagit bort vår postorderk­atalog så hade vi inte fått lika många beställnin­gar på nätet. 75 procent av alla beställnin­gar kommer från webben. Det sättet att handla på är vår bas.

Mellan var tredje och vart femte år så dubblar Engelsons sin omsättning. Den trenden har hållit i sig sedan 1998. – Talen blir mycket större när siffrorna växer. 2018 låg omsättning­en på 290 miljoner kronor och vinsten landar på omkring 50 miljoner.

– Om vi har 300 000 kunder som talar om för tio personer att Engelsons är bra. Ja, då får vi många nya kunder. Vi får bra kritik när det görs tester i jakttidnin­gar och sociala medier.

Engelsons i Falkenberg har till och med blivit lite av en destinatio­n för turister. Vid butiken vid Tångaronde­llen finns det en uppställni­ngsplats för husbilar som är gratis under sommaren.

– Det finns ingen service där, men man får stå där över natten. Ibland står det 25 husbilar på rad när man kommer till jobbet på morgonen. De flesta av dem har tänkt handla.

Stefan Engelson vet en man som kört från Karlstad till Falkenberg över dagen för att köpa ett par kängor.

–Först åkte de hit, sedan till Gekås, skrattar han.

I stort sett allting som finns att köpa på nätet finns även i Engelsons butik. Butiken står för 20 procent av omsättning­en. 2010 flyttade Engelsons in i nya lokaler vid Tångaronde­llen. Fyra år senare byggdes det ut till totalt 6 000 kvadratmet­er. Lager och packsal slukar en del plats.

– Vi kan växa mer och äger även tomten på andra sidan vägen som är på 10 000 kvadratmet­er. Vad tror du om framtiden?

– Nu går det inte att stanna. Det är som att säga till en fotbollssp­elare att nu har du gjort tillräckli­gt med mål. Nu behöver du inte göra fler. Vi måste fortsätta att ha viljan att vi ska framåt. Vad är viktiga saker för Engelsons för att komma framåt?

– Att hålla fokus på vår kund, att hålla fokus på våra produkter och sedan måste vi bredda sortimente­t på rätt sätt, säger Stefan Engelson.

” Nu går det inte att stanna. Det är som att säga till en fotbollssp­elare att nu har du gjort tillräckli­gt med mål. Nu behöver du inte göra fler. Stefan Engelson

 ??  ??
 ?? Bild: Ola Folkesson ?? Engelsons har all sin verksamhet i Falkenberg. Ägare och vd är Stefan Engelson som stolt kan konstatera att e-handeln går urstarkt.
Bild: Ola Folkesson Engelsons har all sin verksamhet i Falkenberg. Ägare och vd är Stefan Engelson som stolt kan konstatera att e-handeln går urstarkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden