Hallands Nyheter

Han är utbildad i bristyrke – men ändå arbetslös

Mikael Cassegård utbildade sig till målare och trodde att han skulle få jobb efteråt. Nu känner han sig lurad.

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Mikael Cassegård fick höra att alla som gick utbildning­en till målare kunde räkna med jobb. Bristen på lärlingspl­atser gör att han fortfarand­e är arbetslös. Han känner sig lurad och besviken.

Mikael Cassegård, 46 år, hade varit arbetslös en tid när han för ett drygt år sedan hoppade på den tio månader långa utbildning­en för att bli målare.

– Jag gillar att måla och har hjälpt min pappa med att måla, snickra och tapetsera när jag var yngre, säger han.

Utbildning­en han gick är en kommunal yrkesvuxen­utbildning på gymnasial nivå som utbildning­sföretaget Movant håller i.

– När vi började sade läraren att alla får jobb som går utbildning­en eftersom det är så stor efterfråga­n på målare, säger han.

Det har nu gått fem månader sedan han slutade och han är fortfarand­e arbetslös. Han har sökt de få jobb som funnits och även hört av sig direkt till företag för att höra om de har något. Men alla söker någon med minst fem års erfarenhet. Mikael Cassegård behöver gå som lärling bredvid en handledare och det är det inget företag som vill ställa upp på.

– Jag känner mig lurad och har nu dessutom en stor skuld hos CSN. Andra som gick utbildning­en samtidigt som mig har inte heller fått jobb, säger han.

Christer Allestad, rektor för vuxenutbil­dningen i Varberg, berättar att de jobbar ihop med branschen och startar inte en utbildning om det inte finns jobb.

– PS (Peder Skrivares skola) har ju också behov av lärlingspl­atser och det är en jättebrist på handledare, säger han.

De gör en uppföljnin­g av hur många elever som fått jobb två år efter att utbildning­en avslutats. Enligt Christer Allestad har 91 procent fått jobb och 80 procent jobb inom samma område som de utbildat sig i. Av de 15 elever som slutförde sin utbildning till målare för ett par år sedan har 73 procent, alltså tolv stycken, fått arbete efter utbildning­en.

Men Jonas Lindberg, utbildning­sansvarig på Måleriföre­tagen i Sverige, bekräftar bilden av att det saknas handledare.

– Det är viktigt i den här processen att ha bra samverkan med det lokala näringsliv­et, säger han.

Målare behövs men för att kunna bli det krävs 6800 timmars utbildning. Beroende på vilken utbildning en person går behövs en längre eller kortare lärlingsti­d. Måleribran­schen har ett gesällprov som görs i slutet av lärlingsti­den. När provet är godkänt utdelas ett gesällbrev.

 ??  ??
 ?? Bild: Anna Oscarson ?? Mikael Cassegård är besviken över att han inte fått jobb efter utbildning­en till målare.
Bild: Anna Oscarson Mikael Cassegård är besviken över att han inte fått jobb efter utbildning­en till målare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden