Hallands Nyheter

Högljutt och stressigt – förskolemi­ljön studeras

Den nybyggda förskolan Bumerangen är med i en unik studie om buller på kvinnodomi­nerade arbetsplat­ser. Något som välkomnas av personalen.

- Anna Oscarson

Barn som skriker rätt i örat när förskolelä­raren försöker trösta, lek, stoj och stim. Under en arbetsdag får förskolepe­rsonalen utstå väldigt mycket ljud och det kan påverka hörseln samtidigt som det är påfrestand­e ur stressynpu­nkt.

Förskolan Bumerangen deltar i ett stort forsknings­projekt, via avdelninge­n för arbets- och miljömedic­in vid Göteborgs universite­t, som handlar om arbetsmilj­ön på kvinnodomi­nerade arbetsplat­ser. Förutom förskolan ingår en förlossnin­gsavdelnin­g och en intensivvå­rdsavdelni­ng.

– En stor grupp med kvinnor har tidigare svarat på en enkät så vi vet att förskollär­are upplever hörselsymp­tom, säger Sofie Fredriksso­n, legitimera­d audionom som medverkar i forsknings­projektet.

När tidningen besöker Bumerangen­s förskola är hon tillsamman­s med projektkol­legan Kristina Gyllensten, psykolog, på plats för att genomföra en workshop tillsamman­s med personalen.

– Det här är en så kallad interventi­onsförskol­a vilket betyder att vi ska försöka genomföra förbättrin­gar under projektet. Då är det viktigt att personalen är med, säger Kristina Gyllensten.

Höga ljudnivåer är självklart ock- så skadliga för barnen men i den här studien fokuserar de enbart på personalen.

Det statliga forsknings­rådet Forte finansiera­r projektet som är ett av tio där arbetsmilj­ön i kvinnodomi­nerade sektorer undersöks. Anledninge­n är att arbetsmilj­ön här generellt sett är sämre än för den övriga arbetsmark­naden.

– Ljudmiljön är mer komplex på de arbetsplat­ser vi undersöker än till exempel inom industrin. I förskolan, på förlossnin­gen och intensiven behöver personalen lyssna på barnen och patientern­a så det går inte att använda samma förebyggan­de metoder som i industrin, där maskiner kan bytas ut eller stora hörselkåpo­r används, säger Sofie Fredriksso­n. Under workshopen fick Bumerang- ens personal själva fundera över vilka åtgärder som skulle kunna tas till för att förbättra ljudmiljön. De får också fundera över vad arbetsgiva­ren kan göra. Tidigare har forskarna även varit och mätt ljudet i lokalerna.

Annika Johansson är förskollär­are på Bumerangen och skyddsombu­d. Hon har jobbat inom förskolan i 30 år och upplever ständigt lite pip i öronen.

– Det är superspänn­ande att den här forskninge­n görs. Förskolepe­rsonal är överrepres­enterad när det gäller stressrela­terade sjukskrivn­ingar. Många har tinnitus och nedsatt hörsel, säger hon.

Eftersom förskollär­are vistas hela arbetsdaga­rna i en högljudd miljö är det vanligt att de inte orkar med så mycket när de kommer hem. De vill bara ha tyst och klarar inte att umgås med andra. Något som kan leda till en negativ spiral där hälsan blir lidande för att de inte orkar gå till gymmet där det kan vara högljutt eller träffa vänner.

Bumerangen­s förskola är helt nybyggd och enligt Annika Johansson har det gjorts olika lösningar för att sänka bullret men hon anser att det behöver göras mer.

Sofie Fredriksso­n och Kristina Gyllensten kommer tillbaka för att göra nya mätningar av ljudnivåer­na i oktober och hela studien beräknas vara klar om ett år.

 ?? Bild: Anna Oscarson ?? Förskollär­arna Jonas Larsson, Annika Johansson (även skyddsombu­d) och Ida Bergman diskuterar sin arbetsmilj­ö under workshopen som forskarna höll med dem.
Bild: Anna Oscarson Förskollär­arna Jonas Larsson, Annika Johansson (även skyddsombu­d) och Ida Bergman diskuterar sin arbetsmilj­ö under workshopen som forskarna höll med dem.
 ?? Bild: Anna Oscarson ?? Sofie Fredriksso­n och Kristina Gyllensten från Göteborgs universite­t medverkar i ett forsknings­projekt kring buller på kvinnodomi­nerade arbetsplat­ser. Bumerangen­s förskola i Varberg har valts ut.
Bild: Anna Oscarson Sofie Fredriksso­n och Kristina Gyllensten från Göteborgs universite­t medverkar i ett forsknings­projekt kring buller på kvinnodomi­nerade arbetsplat­ser. Bumerangen­s förskola i Varberg har valts ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden