Hallands Nyheter

Utbildning lät deltagarna gå igenom isen

Modiga barn och vuxna testade på hur kroppen reagerar när den kommer i iskallt vatten. – Det första som händer är att andningen slås ut, säger Per Tjernström från Livräddnin­gssällskap­et.

- Fredrik Larsson

Under lördagen var det utbildning­sdag på Yasjön i Åkulla. Där låg det en tunn nyis på fem centimeter som det inte gick att gå på i många sekunder innan man plumsade i vattnet. Elisabeth Johansson var där med sina söner Joel, tolv år, och Simon, åtta år.

– Barnen vill börja med isfiske och då tycker jag att det känns bra att de har prövat att gå genom isen under ordnade former. Jag har jobbat i simhall under många år och tycker det är viktigt med vattensäke­rhet.

– Det här blir en trygghet både för mig och barnen att veta hur kroppen reagerar när något som inte är planerat händer, säger hon.

Joel var lite spänd före han skulle testa, man tvekade ändå inte. – Jag har inget val, när jag väl har åkt så måste jag göra det. Han tog sig snabbt upp på isen igen med hjälp av sina ishackor. Han konstatera­de att det var riktigt kallt.

Per Tjernström berättar att är man ute och åker långfärdss­kridsko eller gillar att vara ute på sjö och is vintertid så är det här en bra förberedel­se.

– Allt handlar om kunskap för att klara sig. Sen ska man ha rätt utrustning. Klär man sig rätt så kan man hantera det mesta. Det är även bra att ha någon med sig när man är ute på en is.

– Går jag genom isen måste jag aktivt ta kontroll över andningen genom en utandning, för att sedan andas normalt. Därefter fokuserar jag på att ta mig upp.

– Då tar jag mig tillbaka samma väg som jag kom. För det är där jag vet att isen bär. Sen tar jag dubbarna för att hacka och dra mig upp.

Just nu informerar Svenska Livräddnin­gssällskap­et mycket om att det är extremt osäkra isar i länet.

– Vi har inte haft olyckor med dödlig utgång på några år i Halland. Vi är befriade från det och mycket handlar nog om att vi har så osäkert med is, säger Per Tjernström.

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Per Tjernström hjälper Joel med ishackan.
Bild: Håkan Johansson Per Tjernström hjälper Joel med ishackan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden