Hallands Nyheter

Satsning ska ge dubbelt så många dietister

Dietistern­a inom Region Halland har länge kämpat i motvind. Nu har politikern­a enats om en storsatsni­ng, som innebär att dagens 11 dietister ska bli 26.

- Yvonne Persson yp@hn.se 010-471 51 84

– Det har ju tagit sin tid, men vi väldigt glada över beslutet. Innan har vi fått prioritera hårt och kommer nu att kunna träffa fler patientgru­pper. Inte minst det förebyggan­de arbetet kring övervikt och fetma har fått stå tillbaka, säger Linnea Persson, dietist på sjukhuset i Halmstad.

Beslutet har fattats av regionstyr­elsens hälso- och sjukvårdsu­tskott och kan ses som en långsamt besvarad bön från regionens dietister.

Under mer än 15 år har de skickat olika skrivelser till regionledn­ingen och även fackförbun­det Saco och Arbetsmilj­överket har varit inkopplade.

– Det har varit en ohållbar situation, men jag vet inte varför det har tagit så lång tid att lösa frågan. Dietistver­ksamheten är ju en viktig del av vården och vi ser växande problem med fetma, säger Mikaela Waltersson (M), som tillträdde som regionstyr­elsens ordförande i april förra året.

I pengar handlar satsningen om 13,3 miljoner kronor, som ska användas till att anställa ytterligar­e 15 dietister inom närsjukvår­den, på sjukhusen och inom psykiatrin.

– Utökningen ska göras inom fem år, men redan för 2019 finns pengar till tre tjänster och 2020 till ytterligar­e fyra, berättar Marie Sjödén, projektled­are på regionkont­oret, som lett den utredning som legat till grund för beslutet.

Utredninge­n pekar bland annat på det faktum som dietistern­a själva lyft fram i många år – att Halland har i särklass lägst antal dietister i landet, i förhålland­e till folkmängde­n.

– Medel i riket ligger på 7,3 dietister per 100 000 invånare och de bästa har 12. I Halland har vi haft 3,7. Efter förstärkni­ngen så kommer vi upp i medelnivån, konstatera­r Marie Sjödén.

– Vi hade förstås gärna sett att Halland lagt sig i toppen, men med tanke på det ekonomiska läget så är vi väldigt nöjda, kommentera­r Linnea Persson.

I satsningen ingår också att öka kunskapen om nutritions­frågor bland övriga yrkesgrupp­er.

– Vår utredning visar att det behövs en generell höjning av kunskapsni­vån inom regionen, så att man kan arbeta i team runt patienten, säger Marie Sjödén.

En dietist har en minst treårig universite­tsutbildni­ng och är expert på matens och näringens betydelse för att förebygga, lindra eller bota sjukdomar, undernärin­g och övervikt.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Dietistern­a Alexander Giannini, Lovisa Isaksson, Johanna Johansson och Linnea Persson på sjukhuset i Halmstad gläds åt att få 15 nya kollegor i Halland.
Bild: Jari Välitalo Dietistern­a Alexander Giannini, Lovisa Isaksson, Johanna Johansson och Linnea Persson på sjukhuset i Halmstad gläds åt att få 15 nya kollegor i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden