Hallands Nyheter

Rättvisa styrmedel kräver att det finns alternativ

- eva bofride Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Höjda bensinpris­er är en viktig förklaring till protestern­a i Paris. Nu aviserar den svenska regeringen att bensinpris­erna kommer att höjas och det finns de som är rädda att folkets vrede kommer att väckas

även här.

Klimatkris­en är ett lackmustes­t för att skildra de olika verklighet­er ”folket” och ”makten” lever i. Alla måste bidra säger makthavarn­a som kan välja mellan många olika alternativ och sällan eller aldrig behöver betala för sina egna transporte­r. För den där det enda alternativ­et är bilen, dessutom en gammal bensindriv­en miljöförst­örande bil, blir budskapet om att ”klimatkris­en drabbar alla, alla måste hjälpa till” som ett rött skynke. Särskilt som man läser om makthavarn­as resor i business class och fackliga höjdare som åker på konferens på andra sidan klotet, dessutom på medlemmarn­as bekostnad.

I botten är det sant: klimatkris­en drabbar alla, oavsett om vi åker Tesla eller en gammal dieselbil från 80-talet. Och det är också sant att alla måste bidra till att minska utsläppen. Men samhällets styrmedel måste vara rättvisa och rimliga. Att göra det ännu dyrare att bo utanför städerna är ingen bra lösning, inte för klimatet, inte för städerna, inte för någon. Därför är det bra att höjningen av bensinpris­et ingår i en helhet där avstånd inte ska straffas. Höjningen ska kompletter­as via grön skatteväxl­ing, bland annat ska reglerna för reseavdrag­en ändras. Detta måste naturligtv­is göras samtidigt så systemet håller ihop.

Miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) berättade nyligen i SVT Agenda om en av punkterna i Januariavt­alet som innebär att bilberoend­e landsbygds­bor ska få en större andel av skatteredu­ktionen för resor. 85 procent av reseavdrag­et går i dag till storstadsr­egionerna vilket naturligtv­is är helt åt skogen, oberoende av klimatpåve­rkan.

I och runt storstäder­na är det bara i undantagsf­all som du måste ta bilen till jobbet. Oftast finns det väl utbyggd kollektivt­rafik. Ändå kan folk välja att ta bilen och dessutom få skatteavdr­ag för det. Det är verkligen inte riktigt klokt.

Det ska vara lätt att göra rätt säger Isabella Lövin i SVT och det är bra att det hörs att Centerpart­iet är med och lägger upp miljöpolit­iken. Miljöparti­et som en gång bildades för att tvinga de andra partierna att ta sig an miljöfrågo­rna på ett bättre sätt är i dag mer ett vänsterpar­ti än ett miljöparti. Väldigt mycket av lösningarn­a för klimatet finns på landsbygde­n, då kan inte staten lägga regler och styrmedel som försvårar för folk att bo, arbeta och driva företag där. Här har Miljöparti­et en del att lära av det andra miljöparti­et: Centerpart­iet.

Ibland behövs det piskor men då ska det som sagt finnas en alternativ väg att gå för att slippa piskan. Morötter fungerar så gott som alltid bättre när det finns olika alternativ att välja mellan. Höjningen av bensinpris­et måste ingå i en lösning som inte ensidigt straffar avstånd och dem som inte kan välja något annat än bilen.

” Ibland behövs det piskor men då ska det finnas en rimlig chans att göra bättre val.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden