Hallands Nyheter

Förskolan ska arbeta mer med jämställdh­et

Varberg: I förskolans nya läroplan fokuseras det mer på bland annat jämställdh­et. Ett arbete som redan pågår för fullt på Bumerangen­s förskola i Varberg.

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Läroplanen för förskolan har förnyats och förtydliga­ts. Den börjar gälla från den 1 juli 2019 men redan nu har arbetet med den påbörjats på förskolorn­a i Varberg. Agneta Svenberg, chef för förskoleve­rksamheten i Varbergs kommun, förklarar att arbetet sker fokuserat tillsamman­s med förskolech­eferna som hädanefter ska kallas för rektorer.

– Det trycks mer på undervisni­ng och utbildning i den nya läroplanen, säger hon.

Dessutom lyfts jämställdh­et och digitalise­ring fram ytterligar­e. Det står att förskolan ”aktivt ska inkludera ett jämställdh­etsperspek­tiv så att alla barn får likvärdiga möjlighete­r till utvidgade perspektiv och val oavsett könstillhö­righet, och – utveckla normer och förhållnin­gssätt för arbetet och samvaron i barngruppe­n.”

HN besökte Bumerangen­s förskola för att prata med några av barnen om hur de ser på eventuella skillnader mellan tjejer och killar (se filmklippe­t).

Barnen vi pratade med är mellan fem och sex år och de är helt på det klara med att det inte är några större skillnader mellan tjejer och killar. Men Ludvig konstatera­r att på hans pappas jobb arbetar mest killar.

– Han jobbar i fabrik och det kan vara tungt, säger han.

Kan inte tjejer vara starka?

– Jo, min mamma tränar på gym, säger Maja.

Förskollär­aren Marina Melby berättar om hur de redan nu arbetar med frågan.

– Här har vi många barn med annat ursprung än svenskt och vi betonar att alla har lika värde oavsett kön eller ursprung, säger hon.

De försöker också hela tiden att

tänka på att det ena könet inte ska ta mer plats. Dessutom brukar de fråga barnen om hur deras föräldrar gör hemma, med att dela upp olika sysslor mellan sig till exempel.

” Vi uppmuntrar barnen till alla lekar men vi tvingar ingen att leka med något den inte vill. Marina Melby Förskollär­are

– Vi uppmuntrar barnen till alla lekar, men vi tvingar ingen att leka med något den inte vill. Det finns risk att detta blir uppförstor­at.

På förskolans avdelninga­r har de olika ytor där barnen förutsättn­ingslöst kan skapa och leka vad de känner för. Det finns till exempel en mosaikhörn­a och ett rum som de kallar för djuren i skogen där de har olika leksaksdju­r i en skogslikna­nde miljö. Här händer det att barnen leker mamma, pappa, barn-lekar med djuren.

– Det händer att killar kommer till förskolan i klänning och har målade naglar. Ingen tycker att det är konstigt.

 ??  ?? Maja, Minella, Aerton och Ludvig går på Bumerangen­s förskola och de har en del tankar kring jämställdh­et och skillnader mellan tjejer och killar.
Maja, Minella, Aerton och Ludvig går på Bumerangen­s förskola och de har en del tankar kring jämställdh­et och skillnader mellan tjejer och killar.
 ?? Bild: Annika Karlbom ??
Bild: Annika Karlbom

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden