Hallands Nyheter

Unik geologisk upptäckt vid bygget av Argus

- Rickard Gustafsson rickard.gustafsson@hn.se 0708-17 92 56

Falkenberg: Syra frätte sönder vattenpump­ar i arbetet med nya kunskaps- och kulturcent­rum. Kemikalieu­tsläpp från en tidigare garverifab­rik misstänkte­s först, men förklaring­en visade sig vara en mycket ovanlig, men helt naturlig, kemisk reaktion.

Det var inte kemikalieu­tsläpp från den gamla garverifab­riken som orsakade de sönderfrät­ta vattenpump­arna. Förklaring­en till angreppet är i själva verket lika ovanlig som naturlig. Förekomst av sulfidjord, tidigare okänd i Falkenberg, skapade en naturlig kemisk reaktion när grundvatte­nnivån sänktes.

I november kunde HN rapportera att bygget av nya kunskaps- och kulturcent­rum, Argus, stött på patrull när vattenpump­ar frättes sönder då grundvatte­n skulle pumpas bort vid grävning och uppförande­t av byggnadens källare.

Den som först slog larm var företagare­n som hyrde ut pumparna.

– Han hörde av sig och sade att pumparna frätt sönder. Han har hyrt ut pumpar sedan 1960-talet och aldrig tidigare råkat ut för något liknande, berättar Ulf Hempel, miljökonsu­lt på WSP och fortsätter:

– Jag trodde till en början att orsaken var kemikalieh­anteringen från det gamla garveriet där man använde svavelsyra redan på 1800-talet. För vid provtagnin­g visade både jorden och vattnet på höga sulfathalt­er.

De sura ph-talen med värden på tre oroade och kommunen letade efter källan, fick tvetydiga provsvar och kunde inte lokalisera några kemikalieu­tsläpp. I stället visade det sig finnas en helt naturlig förklaring.

– Jag hade läst och hört talas om sulfidjord och googlade på det. Jag kontaktade SGU (Sveriges geologiska undersökni­ng) och skickade proverna dit, säger Ulf Hempel.

När all data analyserat­s fick mysteriet sin förklaring och samtidigt kunde det konstatera­s att sulfidjord­en som främst förekommer vid Norrlandsk­usten och i Mälardalen nu även påträffats i Falkenberg.

Upptäckten är högintress­ant för SGU, med säte i Uppsala.

– Egentligen vet vi inte hur vanlig sulfidjord­en är på västkusten, men det är inte mycket som tyder på att det finns så många jordar. Men nu vet vi att det finns i Falkenberg, säger Gustav Sohlenius på SGU och berättar att jordlagret bildades under den senaste istiden för 10 000 år sedan.

Sulfidjord­lagret som ligger två– fem meter under marknivå är i sig inte farligt och känneteckn­as av ett neutralt ph-värde. Det är först när det kommer i kontakt med syre som det händer grejer.

– Den här jorden är stabil i syrefri miljö men när grundvatte­nnivån sjunker så oxiderar mineralern­a i kontakt med vattnet, svavelsyra bildas och ph-talet blir väldigt surt, berättar Gustav Sohlenius.

Ulf Hempel och projektled­aren Andy Femling kunde efter beskedet dra en lättnadens suck.

– Vi var inställda på att behöva sanera marken och att bygget skulle bli fördröjt. Men det känns såklart skönt att det inte blev så och att det inte drog på några större merkostnad­er för kommunen, säger Andy Femling.

Samtidigt har det under byggnadsti­den krävts visst arbete för att

ta hand om det sura vattnet som pumpats bort. Under juni till januari har cirka tio miljoner liter vatten pumpats bort.

– Vi skapade infiltrati­onsdiken och släppte på kommunalt vatten för att trycka bort det sura vattnet så att det inte skulle påverka och angripa betongen, säger Ulf Hempel.

Det sura vattnet har sedan ph-neutralise­rats med kalk innan det kunde släppas ut i dagvattens­ystemet. Efter att Argus källare färdigstäl­lts höjdes grundvatte­nnivån skyndsamt till en nivå något högre än tidigare vilket säkrar konstrukti­onen från framtida syraangrep­p. Vetskapen om att det nu finns sulfidjord i området, påverkar det framtida byggen?

– Det är ingen på kommunen som tidigare har haft vetskap om det här men framöver kommer det att finnas med i detaljplan­en för området och då vidtar man nödvändiga åtgärder, säger Ulf Hempel.

 ??  ??
 ??  ?? Ulf Hempel på företaget WSP arbetar som inhyrd miljökonsu­lt åt Falkenberg­s kommun under bygget av kunskaps- och kulturcent­rum, Argus. Hempel har under alla år som konsult aldrig tidigare stött påproblem med sulfidjord liknande den i Falkenberg.
Ulf Hempel på företaget WSP arbetar som inhyrd miljökonsu­lt åt Falkenberg­s kommun under bygget av kunskaps- och kulturcent­rum, Argus. Hempel har under alla år som konsult aldrig tidigare stött påproblem med sulfidjord liknande den i Falkenberg.
 ?? Bild: Rickard Gustafsson ??
Bild: Rickard Gustafsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden