Hallands Nyheter

Ordet är fritt: ”Vad skulle hända om allting bara stannade upp en dag? Skulle vi inse hur bra vi har det?”

- Johanna Ragnartz vd Håll Sverige Rent

Miljö. Nyligen drog vårtermine­n i gång för skolbarnen i Halland. För många av dem präglas undervisni­ngen tydligt av hållbar utveckling. Åtta procent av alla skolor och förskolor i länet är med i Grön Flagg, ett av FN:S erkända globala program för lärande för hållbar utveckling.

Grön Flagg är ett arbetssätt för att ge alla barn och elever handlingsk­raft och framtidstr­o för en hållbar utveckling. De skolor och förskolor som är anslutna till programmet arbetar mer aktivt med hållbar utveckling och involverar i mycket högre grad eleverna i hållbarhet­sarbetet än skolor som inte är anslutna.

Håll Sverige Rent har sedan 1996 drivit programmet Grön Flagg i Sverige. I dag är drygt 2 000 svenska skolor och förskolor anslutna och varje dag arbetar omkring 170 000 barn och elever arbetar med lärande för hållbar utveckling.

Men i många kommuner saknas det resurser och stöd för skolor och förskolor till lärande för hållbar utveckling. I dag avsätter bara var femte skola resurser till det. Naturligtv­is finns det många lärare som arbetar framgångsr­ikt med frågan på andra sätt, men vi vet att många inte gör det alls – just eftersom de saknar stöd och resurser från rektorer, förskolech­efer och kommunen.

I regeringen­s handlingsp­lan för Agenda 2030 från förra året är ambitionen tydlig: Kunskap och utbildning för hållbar utveckling ska främjas. Målsättnin­gen är att samtliga kommuner ska involveras i arbetet. Och enligt skolans och förskolans läroplaner ska hållbar utveckling genomsyra utbildning­en.

Men det går för långsamt. Enligt Skolverket finns det en flora av material i ämnet riktat till lärare och förskollär­are. Tyvärr saknas det stöd för hur skolorna och förskolorn­a ska arbeta med materialet.

Håll Sverige Rent uppmanar alla nyvalda kommunpoli­tiker i länet att sätta fokus på lärande för hållbar utveckling och se till att skolor och förskolor kan arbeta på ett enkelt och systematis­kt sätt. Alla barn och elever i Halland ska få samma förutsättn­ingar att vara med och skapa en hållbar framtid.

 ?? Bild: Gorm Kallestad/tt ?? Grön Flagg är ett arbetssätt för att ge alla barn och elever handlingsk­raft och framtidstr­o för en hållbar utveckling.
Bild: Gorm Kallestad/tt Grön Flagg är ett arbetssätt för att ge alla barn och elever handlingsk­raft och framtidstr­o för en hållbar utveckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden