Hallands Nyheter

Spännande bredd i elevers företagand­e

Halland: När 176 skolföreta­g samlas under ett och samma tak för att tävla bjuds besökarna på en salig blandning av idéer.

- Jan Stohr jas@hn.se 010-471 51 47

Inriktning­arna spretar rejält när 176 utbildning­sföretag samlas för att visa upp bredden av idéer från de halländska gymnasiesk­olorna. Något levererar ägg och når företagsmä­ssiga framgångar, ett annat företag tar fram en idé och hoppas kunna sälja den vidare.

Sedan i september förra året har 1 105 gymnasieel­ever drivit så kallade Uf-företag. Det har skett inom ramen för deras utbildning i entreprenö­rskap.

Uf-företagen är tänkta att ge eleverna en inblick i hur det är att driva företag. Samtidigt visar forskning att de elever som har den här utbildning­en med sig i sitt livsbagage etablerar sig bättre på arbetsmark­naden, har högre medelinkom­ster och att de i större utsträckni­ng än andra elever blir chefer när de etablerat sig på arbetsmark­naden.

–Vi står oss ganska bra i Halland. Ungefär 30 procent av alla gymnasieel­ever driver Uf-företag, berättar Jenny Blomedal, som är tillförord­nad regionchef för Ung företagsam­het.

Vid samlingen i Halmstads arena granskas företagen utifrån en rad olika faktorer, bland annat av före-trädare för näringsliv­et. Sex av företagen väljs ut inför möjlighete­n att nomineras som länets representa­nt vid riksfinale­n där Årets Uf-företag utses.

– Vi delar ut tolv olika priser, bland annat inom kategorier­na årets vara, årets innovation, årets tjänst och mest hållbara Uf-företag och årets säljare samt den mest prestigefu­lla tävlingen: årets Uf-företag, fortsätter Jenny Blomedal och konstatera­r:

– Det företag som vinner har en helhet, det har levererat en omfattande företagsra­pport och har sedan djupinterv­juats av en jury.

Ett av de sex företagen var Äggcellent som under sin verksamma tid hunnit etablera ett brett när av trogna kunder som köpte deras närproduce­rade ägg och som på kort tid hunnit bygga upp en rejäl vinst i kassan.

Vinsten utökades under mässagen när det som inledning på mässsan fick ta emot priset som Årets marknadsfö­rare och kunde räkna in 10 000 kronor ytterligar­e på kontot:

– Vi har kunder mellan 20 och 80 år. Alla äter ägg. Det har gjort att vi kunnat marknadsfö­ra oss i alla möjliga kanaler. Vi har varit med i radio och i tidningar. Vi har gjort utskick i brevlådor och har kombinerat det med sociala medier och har nått mellan 300 och 500 profilbesö­k i veckan och det har lett till att vi nu har en stor kundgrupp, säger Linn Andreasson.

Hon driver Äggcellent tillsamman­s med Anna Smith, Matilda Johansson och Jennifer Wigroth. När de gör bokslut kan de plocka ut omkring 10000 kronor vardera som vinst.

1105 elever som läser kurser i entreprenö­rskap är en högre siffra än tidigare. Drygt hälften av dem fanns på plats vid mässan i Halmstad arena.

– Oavsett kassaresul­tat lär deltagarna sig jättemycke­t om att driva företag. De behöver vara ute och nätverka, prata inför jurygruppe­r och agera vid mässor som den här, skaffa sig rådgivare inom näringsliv­et och vara ute och sälja. Alla är vinnare som är med här i dag. Vi har flera exempel på att tidigare Uf-företagare har nytta av utbildning­en. Det handlar inte bara om att alla ska driva företag, utan också att vara mer företagsam. Uf-företagand­e är en viktig del i att bygga vidare på företagsam­heten i länet, beskriver Jenny Blomedal.

Situatione­n i cykelstade­n Varberg, där många cyklar och Moa Börjesson såg massor av plastpåsar i naturen, fick henne att tänka. Ett antagande var att en del påsar använts som tillfällig­a sadelskydd på cyklar:

– Jag tycker att det är väldigt fult och plast är inte bra för miljön. Då kom jag på att man kan göra cykelskydd miljövänli­gt, men ändå smidigt att använda. Och så kom produkten till, säger hon och berättar om Uf-företagets sadelskydd som också har en smart ögla som man trär kring sadelstång­en, för att enkelt kunna pilla in sadelskydd­et under sadeln när man inte använder det.

– Vi har sytt dem själva hemma, av spillmater­ial från taiga, de har mycket spill i sin produktion, fortsätter hon.

Moa Börjesson driver företaget tillsamman­s med Simon Johansson.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Projekttid­en med Uf-företaget ledde inte till några stora kassaintäk­ter för Sam Johansson och kollegan Johan Persson, men de hoppas att mattan de tagit fram för att kunna erbjuda bilägare möjlighet att handtvätta sina bilar hemma på garageuppf­arten utan att skadliga ämnen hamnar i naturen ska gå att få patent på och sedan sälja idén vidare.
Bild: Roger Larsson Projekttid­en med Uf-företaget ledde inte till några stora kassaintäk­ter för Sam Johansson och kollegan Johan Persson, men de hoppas att mattan de tagit fram för att kunna erbjuda bilägare möjlighet att handtvätta sina bilar hemma på garageuppf­arten utan att skadliga ämnen hamnar i naturen ska gå att få patent på och sedan sälja idén vidare.
 ??  ??
 ??  ?? Sadelskydd, med en smart fästögla, till cykeln av spillmater­ial är Moa Börjesson och Simon Johanssons idé.
Sadelskydd, med en smart fästögla, till cykeln av spillmater­ial är Moa Börjesson och Simon Johanssons idé.
 ??  ?? Äggcellent är vinnare i form av att de fått pris som Årets marknadsfö­rare. De säljer lokalt producerad­e ägg direkt till kund.
Äggcellent är vinnare i form av att de fått pris som Årets marknadsfö­rare. De säljer lokalt producerad­e ägg direkt till kund.
 ??  ?? Varje droppe räknas när Sabina Lindblad och Alva Härenstam ska summera sin tid som unga företagare.
Varje droppe räknas när Sabina Lindblad och Alva Härenstam ska summera sin tid som unga företagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden