Hallands Nyheter

Johan Örjes: Fossilfrit­t flyg har framtiden för sig

- johan örjes Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Det är ingen tvekan om att flyget innebär en stor belastning på miljön och bidrar till utsläpp av växthusgas­er och därmed till den globala uppvärmnin­gen. Även om det i ett globalt perspektiv inte är någon av de största utsläppskä­llorna, måste också flyget bidra i minskninge­n av våra utsläpp.

Samtidigt är flyget också nödvändigt för att i praktiken kunna genomföra mycket av det internatio­nella utbyte som är en viktig del i det som är vår värld. Det handlar självklart om utbyten inom näringsliv och forskning, men inte bara det. I dag är också familjeban­den mer uttänjda över världen och det ger upphov till en önskan om resor, som tidigare inte var möjliga. Behoven och önskemålen om att resa kommer inte att minska. Det är därför viktigt att se vilka möjlighete­r det finns att hitta lösningar som fungerar i den verklighet­en.

Den utredning som Maria Wetterstra­nd nu överlämnat till miljöminis­tern tar fasta på detta och fokus ligger på att komma med förslag som bidrar till att minska flygets klimatpåve­rkan genom att ersätta dagens fossila bränslen med biobränsle­n.

Till mycket stor del handlar förslagen om att skapa en fungerande marknad för biobaserad­e flygbränsl­en. Precis som för biltrafike­n föreslås att det ska ställas krav på inblandnin­g av biodrivmed­el, det som kallas reduktions­plikt. År 2030 föreslår utredninge­n att 30 procent av det flygbränsl­e som tankas i Sverige ska vara biobränsle. Utredninge­n föreslår att målsättnin­gen ska vara ett helt fossilbrän­slefritt flyg till 2045.

Precis som för andra biobränsle­n finns det en möjlighet att producera också bioflygbrä­nsle i Sverige av svenska råvaror.

Utredninge­ns förslag är ambitiösa, men om vi ska klara klimatet krävs det också andra insatser. En sådan är att hitta alternativ till flyg som transportm­edel, där det är möjligt. Detta har redan till stora delar skett när det gäller inrikesfly­get, där det mellan många städer idag har blivit mer attraktivt att resa med tåg. Under de senaste decenniern­a har inrikesfly­get stått still, medan antalet utlandsres­or per person ökat kraftigt.

Även här kommer utredninge­n med ett mindre förslag, nämligen att ännu en utredning ska tillsättas, denna gång om upphandlin­g av nattågstra­fik. Det förslaget finns ju också med i 73-punktsprog­rammet där Trafikverk­et ska få i uppdrag att upphandla nattågstra­fik till europeiska städer. Det är dock inte tillräckli­gt, utan alternativ till flyg behöver utvecklas ytterligar­e.

De förslag som presentera­s i utredninge­n är inte den inriktning som de mest radikala vill se, men det är förslag som i praktiken kommer att bidra till att minska påverkan på vårt klimat – och framför allt är det förslag som har en möjlighet att bli verklighet relativt snart.

” Mer insatser krävs. Som att hitta smarta alternativ till flyg som transportm­edel, där det är möjligt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden