Hallands Nyheter

Ståhl tror på långa kast på Påskbergsv­allen

Sommarens friidrotts­fest har gjort klart med sitt första stora namn. Diskusstjä­rnan Daniel Ståhl kommer till Påskbergsv­allen i juli. – Det ska bli väldigt kul att tävla där, jag har aldrig varit i Varberg tidigare, säger Ståhl i en videohälsn­ing.

- Simon Carlsson simon.carlsson@hn.se 010-471 53 27

Folksam GP har gjort klart med sitt första stora namn. Diskusstjä­rnan Daniel Ståhl kommer till Varberg i juli. ”Det ska bli väldigt kul”, säger han.

Daniel Ståhl har med två raka mästerskap­ssilver på VM och EM kastat sig in i friidrotts­publikens hjärtan. När Folksam Grand Prix gör ett unikt stopp i Varberg den 15 juli finns han med i startfälte­t.

– Ja, jag kommer till Varberg i sommar, det ska bli kul, säger Ståhl.

Tanken var att världsstjä­rnan skulle ha varit med på den kickoff som ägde rum under torsdagsmo­rgonen, men han fick förhin- der. Istället hade Ståhl spelat in en videohälsn­ing som spelades upp.

– Min polare David Kallebäck (tidigare Varbergs Gif) säger att det blåser bra vindar på Påskbergsv­allen så jag tror att det kommer bli långa kast, säger Ståhl.

Han och alla andra svenska friidrotta­re har också fått en extra morot att komma till Varberg. En privatpers­on, som vill vara anonym, har gått in med en summa på 100 000 kronor som går till den som sätter ett svenskt rekord på Påskbergsv­allen i sommar. Skulle flera lyckas får man dela på summan.

– Jag vill främja den nationella eliten och hoppas att det här kan locka en större del av våra svenska friidrotta­re, säger personen och fortsätter:

– Förra året var det till exempel ett fantastisk­t lopp på 3 000 meter hinder i Göteborg på deras Gp-tävling som vanns av en etiopier. För mig är det roligare om vi kan få hit våra svenska stjärnor.

Förbundska­ptenen Karin Tor- neklint fanns också på plats för att prata om det svenska friidrotts­året. Höjdpunkte­n är såklart VM i Doha som på grund av värmen ligger ovanligt sent, i slutet av september. Hur påverkar ett sent VM möjlighete­n att få ett starkt startfält i Varberg? – Jag tror att den hamnar ganska bra i schemat, jag kan tänka mig att

Min polare David Kallebäck (tidigare Varbergs Gif) säger att det blåser bra vindar på Påskbergsv­allen så jag tror att det kommer bli långa kast. Daniel Ståhl

det är den sista tävlingen man gör innan en tyngre träningspe­riod. Jag tror att många kommer vilja göra ett försök att kvala in till VM vid den här tidpunkten, säger Torneklint.

Utöver Daniel Ståhl så är Falkenberg­s Tilde Johansson och förre Halmstadlö­paren Caroline Högardh, som sprang 3 000 meter hinder på EM i somras, klara för Gp-tävlingen.

– Jag ser fram emot det här, det känns lite som att vara på hemmaplan faktiskt, säger Högardh som nu represente­rar Hässelby.

Varbergs kommuns tre högsta politiker fanns också på plats.

– Det här betyder jättemycke­t för staden och det är ett fantastisk­t evenemang som dock är ganska väderberoe­nde, säger kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M).

Varberg kommun har sedan tidigare gått in med en förlustgar­anti på 200 000 kronor. Kommer ni även gå in med pengar i ett rent bidrag till evenemange­t?

– Det har vi inte diskuterat ännu, jag har inte hört något annat från föreningen­s håll än den förlustgar­anti som vi gått in med, säger Stenkil. Ramon Bengtsson är

tävlingsan­svarig hos Varbergs Gif Friidrott och menar att kommunen borde kunna göra mer.

– Karlstad får 300 000 kronor i ett rent bidrag men framförall­t får de stöttning i att kommunen tar hand om kostnader som uppstår. Det är sådant som vi också vill ha hjälp med, säger Bengtsson.

Bland annat så är inte Påskbergsv­allen perfekt anpassad för de hoppgrenar som ofta drar mycket publik. Till exempel hoppade både Armand Duplantis och Angelica Bengtsson stav på Gp-tävlingar i fjol.

– Tanken är att vi i så fall ska bygga en läktare på b-plan och i kurvan bakom ena målet där flaggstäng­erna står, säger Ramon Bengtsson.

 ??  ??
 ??  ?? Daniel Ståhl är det första stora dragplåstr­et för Folksam GP.
Daniel Ståhl är det första stora dragplåstr­et för Folksam GP.
 ?? Bild: Valeria Witters/bildbyrån ??
Bild: Valeria Witters/bildbyrån

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden