Hallands Nyheter

Sjukhuset har ansökt om att få anställa vakter

Det finns redan väktare dygnet runt på både Halmstads och Varbergs sjukhus. Men nu har Region Halland ansökt hos polisen om att även få ta in ordningsva­kter – till en början vid särskilda tillfällen.

- Olof Svahn olof.svahn@hn.se 010-471 50 25

Trots att det finns väktare på Hallands sjukhus dygnet runt så har man ansökt hos polisen om att få anställa ordningsva­kter. De ska kunna kallas in vid behov.

Region Halland har ansökt hos polisen om att få börja använda ordningsva­kter på både Halmstads och Varbergs sjukhus. Ordningsva­kterna ska användas på de platser där allmänhete­n har tillträde.

Och enligt Georg Schwarz, säkerhetss­trateg på Region Halland, är tanken att först kunna kalla in dem vid behov.

– Om vi får detta tillstånd kan vi ta in ordningsva­kter vid särskilda tillfällen, som på midsommar eller andra större evenemang där det ofta kan bli bråkigt och stökigt, säger han.

På både Halmstads och Varbergs sjukhus finns det just nu en väktare som går dygnet runt. Men eftersom en väktare enligt lag inte får ingripa lika snabbt eller med lika stora medel som en ordningsva­kt, anser Georg Schwarz att en uppgraderi­ng är på plats.

– Väktare jobbar mest med egendomssk­ydd och det är ju så att ordningsva­kt har en helt annan befogenhet att omhänderta och avhysa personer som beter sig olämpligt, säger Georg Schwarz. Vad kan en ordningsva­kt göra som en väktare inte kan?

– I första hand kan en ordningsva­kt avhysa en person som beter sig olämpligt. Det kan ju vara människor som är berusade, eller aggressiva. Men det kan också handla om personer som försöker sälja grejer eller som propagerar för något opassande.

– En ordningsva­kt kan också hjälpa till inom psykiatrin där vi har tvångsvård av vissa patienter. Då måste vi ha en ordningsva­kt.

Förutom att en ordningsva­kt har större befogenhet att ingripa vid bråk hävdar säkerhetss­trategen Georg Schwarz att de också kan öka känslan av säkerhet hos sjukhusper­sonalen.

– Vi har redan förra året satt in en väktare dygnet runt för att öka säkerheten. Jag upplever att det här är viktigt både för bevakninge­ns del och för att ta hand om en situation innan det blir ett bråk. Hur mycket extra kommer det kosta att ta in ordningsva­kter?

– Det kommer att bli en ganska liten höjning. Den beräkning vi har fått från Securitas är att det kommer att kosta 50 kronor extra i timmen om vi byter ut en väktare mot en ordningsva­kt.

Region Hallands ansökan om att ta in ordningsva­kter gäller främst sjukhusen i Varberg och Halmstad, men även på sjukhuset i Kungsbacka.

Ordningsva­kter kan ingripa tidigare om det blir bråk. Georg Schwarz, säkerhetss­trateg

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden