Hallands Nyheter

Söndagsöpp­et en vinstfakto­r för butiker

Varbergs butiksdöd har inte påverkat Galleria Trädgården. Under både januari och februari har antalet kunder ökat i jämförelse med föregående år. En förklaring kan vara att gallerian sedan ett år tillbaka har söndagsöpp­et.

- Max Holmgren

HN har tidigare skrivit om att detaljhand­eln i centrum minskat och att butiker därför fått lägga ned. Något som framför allt hänger ihop med e-handelns framfart. Några som inte har samma problem med kundtapp är Galleria Trädgården.

I februari ökade antalet kunder med 17,4 procent i jämförelse med förra årets markering under samma månad. Vd Göran Borg tror att ökningen bland annat har att göra med gallerians butiksutby­ggnad.

– Sedan förra året har vi öppnat flera butiker. Sedan har vi även byggt ut HM med 1 200 kvadratmet­er. Det tror jag har bidragit mycket till att vi har fått fler kunder, säger han.

Den första januari 2018 började gallerian även att ha öppet på söndagar, något Göran Borg ser stora fördelar med. Under månaderna januari–februari 2019 har antalet söndagsbes­ökare varit 36 procent fler än under samma period förra året, det vill säga precis efter införandet av söndagsöpp­et.

–Om fler butiker hade haft öppet på söndagar skulle inte så pass många varbergare åka och storhandla i Halmstad eller Göteborg under helgerna. Just att restaurang­er och affärer är öppna under helgen tror jag är nyckeln till en levande stadskärna.

Göran Borg ser heller inget samband mellan att butikerna i centrum lägger ned och att allt fler kunder kommer till gallerian. För honom är det snarare viktigt att det går bra för stadshande­ln.

– Vi tjänar verkligen inte på att butikerna i centrum lägger ned. Handel föder handel och vi gynnas av ett levande centrum.

De positiva effekterna av att ha öppet på söndagar märks av i en av gallerians parfymbuti­ker. Här pekar butikschef Therese Börjesson på att både kunder och personal kan ta sig längre tid under söndagar.

– Söndagar är en perfekt dag för exempelvis makeup-sittningar. Vi märker hur både kunder och personal hinner ta sig längre tid då. Något som givetvis är gynnsamt för oss i det långa loppet, säger hon.

Liksom Göran Borg tror hon också att gallerians kundökning hänger ihop med att gallerian fått fler affärer.

– Ökningen har nog mycket att göra med ombyggnati­onen. Efter den har det blivit en perfekt mix av affärer i gallerian, vilket så klart lockar folk.

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Göran Borg ser hur handel föder handel. Han uppmanar nu butiker och restaurang­er i centrum att ha öppet under söndagar.
Bild: Annika Karlbom Göran Borg ser hur handel föder handel. Han uppmanar nu butiker och restaurang­er i centrum att ha öppet under söndagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden