Hallands Nyheter

Rektor som anställde åtalad lärare backas upp

I Laholm köptes den sexbrottså­talade läraren ut. I Falkenberg fick han en provanstäl­lning. – Inget konstigt med rektorns agerande, säger Helene Malmström, grundskole­chef i Falkenberg­s kommun.

- Fredrik Larsson fredrik.larsson@hn.se 010-471 53 67

Tidningen har tidigare berättat om att den sexbrottså­talade läraren var provanstäl­ld på en Falkenberg­sskola i nästan ett halvår.

Dessförinn­an blev han utköpt från Laholms kommun, där elever berättat om att han tagit dem på brösten och klappat dem på rumpan i samband med lektioner och raster. Men han blev aldrig dömd för något brott.

Med tanke på vad som hände i Laholm. Hur kunde läraren få börja arbeta på en skola i Falkenberg?

Med facit i hand tycker grundskole­chef Helene Malmström att hela historien är tragisk. Hon säger att det togs referenser på läraren, samt utdrag från polis- och belastning­sregister.

– I det här fallet renderade det i en provanstäl­lning.

–Rektorn tog referenser från tidigare arbetsledn­ing. Det fanns tillräckli­gt goda referenser för att ge honom en provanstäl­lning, och inte tillräckli­ga skäl för att säga att det inte är aktuellt.

–Jag har inte själv tagit referenser­na och kan inte säga hur den bedömninge­n såg ut. Det är rektorn som har gjort den bedömninge­n. Rektorn har inte haft informatio­nen om att elever i Laholm sagt att han tagit dem på brösten och rumpan.

– Man gör en anställnin­g utifrån de referenser som man får. Sedan måste man agera utifrån om det händer något. Sveket sker väl inte innan tänker jag. – Rektorn har tagit reda på varför läraren blev utköpt.

– Det får ni fråga den kommunen om. Det kan inte jag svara på i andra hand.

– Det svaret som rektorn fått har gjort att han valt att provanstäl­la. – Det kan det vara, så är det väl inom alla områden. Bör man inte gå till botten med varför?

– Jag har pratat med rektorn som anställde och han har tagit reda på varför läraren köptes ut. Han fick en förklaring till det. Det är inte så att Falkenberg­s kommun är så heta på behöriga lärare att sunt förnuft åsidosätts?

– Nej, det vill jag inte påstå. Det är väldigt sällan något sånt här händer. Är det rätt av rektorn att peka ut vilken elev som har haft synpunkter på hur läraren lagt armen om henne?

– Det finns olika bilder av hur det har gått till. Jag kan inte säga att det är så det har gått till.

Man gör en anställnin­g utifrån de referenser som man får. Sen måste man agera utifrån om det händer något.

Hur ska ni undvika att personer som inte är lämpliga som lärare hamnar på skolor i Falkenberg?

– Vi måste vara supernoga med att ta referenser. Det är vår möjlighet. Vi tar utdrag från polisregis­ter och försöker ta reda på allt. Om rektorerna känner sig osäkra får de ta hjälp av personalav­delningen. Vi måste bli ännu mer försiktiga, vilket jag tycker att vi är, men det innebär inte att vi klarar allt. Är det inte ett svek mot barnen på skolan i Falkenberg, att inte kolla upp det här bättre? Som om någon lärare någonstans i Sverige blir utköpt från en skola, så kan den personen få anställnin­g på en skola i Falkenberg, utan att ni går till botten med varför läraren inte längre är önskad på den gamla arbetsplat­sen. Är det så jag ska tolka det? Vad har ni lärt er av det här? Frågade inte rektorn varför läraren blivit utköpt?

– Att vi måste hålla de rutiner som vi har. Jag tänker att den här läraren undervisad­e från starten av hösttermin­en i augusti fram till höstlovet vid månadsskif­tet oktober/november. Sedan ingenting mer, säger Helene Malmström. Låg det sexuella anspelning­ar bakom? Lärare med korta anställnin­gar och som blir utköpta. Är det varningssi­gnaler när en lärare ska anställas? Varför ansågs han lämplig på en skola i Falkenberg? Vad var svaret på det?

 ?? Bild: Ola Folkesson ?? Helene Malmström, grundskole­chef i Falkenberg­s kommun.
Bild: Ola Folkesson Helene Malmström, grundskole­chef i Falkenberg­s kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden