Hallands Nyheter

Arkitekt toppar inkomstlig­an i Varberg

Listan över de bäst betalda i Varberg innehåller en rad intressant­a namn. Här finns Spotifyche­fer, högt uppsatta personer på vårdföreta­g, och så de kända stormrika Varbergsfa­miljerna förstås. Men högst upp hamnar en arkitekt.

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se

Varberg: Miljonerna regnar ymnigt över de högst avlönade varbergarn­a i årets taxeringsk­alender. Topplistan rymmer såväl välbekanta namn som pigga nykomlinga­r. Allra högst hamnar en relativt okänd arkitekt.

Jag sålde av mina bolag, vilka bestod främst av bostadsfas­tigheter i Ulricehamn. Torbjörn Isaksson

Torbjörn Isaksson är mannen som har ritat bland annat lägenhetsk­omplexet Atle på Trädlyckev­ägen och de nya bostadsrät­terna på Köpenhamns­gård i Kärradal. 2017 sjöng det till i plånboken rejält när totalt 35 miljoner kronor trillade in på kontot, vilket gör honom till den person som tjänade mest i Varberg enligt senaste taxeringsk­alendern.

– Det var en engångsför­eteelse, det kan jag säga. Jag sålde av mina bolag, vilka bestod främst av bostadsfas­tigheter i Ulricehamn. Sedan har jag en arkitektby­rå som jag också sålde, men där jag fortfarand­e är aktiv litegrann, säger Isaksson.

Doldisen Isaksson har inte figurerat i HN tidigare och är relativt nyinflytta­d i Varberg.

– Jag kände mig ganska sliten och ville ta det lite lugnare. Vi har varit en hel del i Falkenberg tidigare och har barn i Kungsbacka, så då tyckte vi att Varberg blev bra. Vi trivs jättebra här, säger han.

Isaksson har avstått ifrån att ställa upp på bild i det här sammanhang­et.

En annan familj som inte behövde gå tomhänt under året var skokungen Rolf Nilssons ättlingar Mats Nilsson, Magnus Nilsson och Anita Åkesson. Familjen, som är storspelar­e inom skoindustr­in genom bland annat Nilson Group och Vagabond, är mediaskygg. HN får visserlige­n kontakt med Magnus Nilsson på telefon, men han vill inte uttala sig.

– Det är en privatsak och jag känner inte att jag behöver kommentera detta, säger han.

Även Mats Nilsson avböjer via mejl att kommentera och HN har inte lyckats nå Anita Åkesson.

De tre syskonen kvitterade totalt ut i runda slängar 67,5 miljoner kronor under året, den övervägand­e delen som kapitalink­omster. Mats Nilsson är den i kommunen med de allra högsta kapitalink­omsterna under året – drygt 33 miljoner kronor.

En annan tystlåten familj är Turessons som driver Turessons bygg. De tre bröderna Roland, Tommy och Kent lägger beslag på placeringa­rna tre–fem på den totala inkomstlig­an. De har alla tre en likartad inkomstbil­d: cirka 24 miljoner kronor var i inkomst av kapital och löner omkring 2,5 miljoner kronor.

”Det ligger några fastighets­affärer bakom, i övrigt har vi inget att kommentera”, skriver Roland Turesson i ett mejl till HN.

På listan över dem som redovisade de högsta förvärvsin­komsterna under 2017 hittar vi en pigg nykomling på andra plats. Det är den nyblivne varbergare­n Johan Forshufvud. Under det aktuella året arbetade han på Spotify och

hade en taxerad förvärvsin­komst på drygt 5 miljoner kronor. Inte heller Forshufvud vill ställa upp på någon intervju i samband med publicerin­gen av listan, men hälsar via mejl att:

”Som svar på dina frågor jobbade jag vid tiden med strategisk­a partnerska­p på Spotify. Jag är 36 år, uppväxt i Västerås och efter en tid i både Göteborg och Stockholm flyttade vi för cirka ett år sedan till Varberg. Jag har nu startat ett bolag som hjälper företag att skapa större delaktighe­t och engagemang bland medarbetar­na”.

Den kvinna som har den högsta lönen i Varberg är Karin Kaloczy Holm. Hon förklarar sin taxerade inkomst på drygt 3,5 miljoner kronor så här:

”Inkomsten 2017 bestod av lön från Aleris där jag var ansvarig för hälso- och sjukvården i Sverige (omsättning 3,2 miljarder). En annan relativt stor del av inkomsten 2017 kommer från ett aktieägarp­rogram i Aleris där jag investerat privata pengar och som sedan Investor beslutade att avsluta i förtid. Här gjorde jag ingen förtjänst utan anskaffnin­gsvärde var högre än det jag fick tillbaka, om än marginellt. Det utbetalda beloppet redovisade­s dock som inkomst av tjänst.”

Karin Kaloczy Holm byter under våren jobb till förvaltnin­gschef för regiongeme­nsam hälso- och sjukvård på Västra Götalandsr­egionen.

”Jag börjar arbeta i VGR den 1 april och lönen blir väsentligt lägre än den jag tidigare haft”, skriver hon i ett mejl till Hallands Nyheter.

Men detta kan naturligtv­is inte påstås vara några uttömmande listor över vilka som är rikast i Varberg. Olika faktorer påverkar vilken inkomst som råkar deklareras ett visst år och det finns personer med mycket stora rikedomar som är placerade långt ner på listan.

Ett par sådana exempel är fastighets­magnaten Göran Lindeberg som hamnar först på 33:e plats med en total inkomst på drygt 5,5 miljoner kronor (varav 690 200 i förvärvsin­komst) och Jsm-gruppens Martin Jönsson som är på plats 87 med närmare 3 miljoner kronor in på kontot (varav 660 000 i förvärvsin­komst).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden