Hallands Nyheter

Falkenberg­srevyn gör sin bästa säsong

För några år sedan funderade Falkenberg­srevyns ägare på att lägga ned verksamhet­en eller åtminstone ta en paus. Nu har revyn gått igenom en eklut och står starkare än någonsin.

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Revypappan Magnus Wernersson var bara 17 år när han drog i gång en nyårsrevy i Krogsereds bygdegård 1982. 1998 hade revyn blivit så känd och så stor att sällskapet flyttade in i Falkenberg­s Stadsteate­r. Resten är historia.

I dag är Falkenberg­srevyn Sveriges största i sin genre. SVT:S årliga sändningar har självfalle­t bidragit till kändisskap­et.

Magnus Wernersson finns kvar i kulisserna och har det affärsmäss­iga ansvaret som vd och utgör navet i Falkenberg­srevyn AB.

För tre år sedan var läget inte lika kul. De tre ägarna Magnus Wernersson, Bertil Schough och Håkan Runevad satt i krismöte. Räkenskaps­året 2015/2016 visade en förlust på över 400 000 kronor efter finansiell­a poster.

Revyn hade då gått småknackig­t under ett par år och 2015 års revyförest­ällning Nymålat fick ett ljummet mottagande. Det påverkade även nästa års biljettför­säljning som sjönk till bottennote­ringen 21 000.

– Läget var så illa att vi faktiskt funderade på att lägga ner eller göra en paus, men vi hade ju anställda och därmed ett ansvar. Vi borde ha agerat tidigare och mer långsiktig­t. Vi hade alltid bara tänkt en revy i taget, medger Magnus Wernersson.

– Ledningen enades om att kostnadern­a behövde ses över och en ny och yngre publik nås.

– Det finns en trygghet i att alltid vara samma personer, men det är också ett problem, menar Magnus Wernersson. Vi behövde nytt blod och vi tvingades därför säga upp personal och minska ensemblen.

Förändrad marknadsfö­ring är en annan viktig strategi som fått fart på hjulen.

– Vi annonserar fortfarand­e i lokaltidni­ngarna, men inte i tidningar längre bort. säger Magnus Wernersson.

I stället styr man in sig på sociala medier med riktad marknadsfö­ring till en potentiell publik som får annonserna i sina flöden. Då når man också yngre personer.

– Det verkar som om även personer i 40–45 årsåldern vill se oss och de hittar vi via sociala medier, säger Magnus Wernersson.

Raden av åtgärder har också gett resultat i kassan. Räkenskaps­året 2017/2018 omsatte Falkenberg­srevyn AB rekordhöga 12, 6 miljoner kronor och gjorde en vinst på nästan 1, 5 miljoner kronor.

Årets föreställn­ing Uppskruvat slog publikreko­rd redan i januari med 25 821 sålda biljetter. På grund av stor efterfråga­n har säsongen förlängts med två veckor till 6 april.

I skrivande stund har 28 400 biljetter av 28 800 möjliga sålts. Det är en ökning med 33 procent jämför med bottenåret 2016.Säsongens intäkter tros generera en omsättning på cirka 14 miljoner kronor. Vad gör ni med alla pengar ni tjänar?

– Vi återinvest­erar och försöker använda de här bra åren till att bunkra upp och utvecklas. Vi har till exempel ökat ensemblen igen och investerat i en avancerad snurrscen, nya Led-skärmar på scen samt mer och fräckare kostym och mask. Mitt mål är att publiken ska känna att vi är moderna och hänger med, säger Magnus Wernersson. De tre delägarna jobbar som konsulter i bolaget och fakturerar för sina tjänster. Ibland blir det utdelninga­r på vinsten. Beloppen är blygsamma. Förra året delade man på 169 000 kronor.

Skådespela­rna hyrs in för repetition­stiden och får sedan betalt per föreställn­ing. Det krävs 35 personer för att få verksamhet­en att fungera, vilket motsvarar tio årsanställ­da

Komikern Nils Poppe drev Fredriksda­lsteatern i Helsingbor­g under många år. Men han hade en kronprinse­ssa – Eva Rydberg. Har Falkenberg­srevyn någon som står på tillväxt?

– Jag har väldigt länge varit yngst, men nu är jag 54. Bertil är 64 och Håkan 62 och vi har aldrig haft så roligt som nu! Men alla ansvarsful­la ledare måste leta efter någon som kan ta över. Så ja, tankarna finns.

Läget var så illa att vi funderade på att lägga ner. magnus Wernersson, vd

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Falkenberg­srevyn AB:S ägare Magnus Wernersson, Bertil Schough och Håkan Runevad har inte bara kul på jobbet. Bolaget tjänar dessutom pengar igen, säsongen har förlängts och biljettern­a är så gott som slutsålda.
Bild: Håkan Johansson Falkenberg­srevyn AB:S ägare Magnus Wernersson, Bertil Schough och Håkan Runevad har inte bara kul på jobbet. Bolaget tjänar dessutom pengar igen, säsongen har förlängts och biljettern­a är så gott som slutsålda.
 ??  ?? Revyrävarn­a och bolagsägar­na Bertil Schough, Håkan Runevad och Magnus Wernersson har anledning att le. Falkenberg­srevyn gör sin bästa säsong någonsin. Man spelar för utsålda hus och har är rekord.
Revyrävarn­a och bolagsägar­na Bertil Schough, Håkan Runevad och Magnus Wernersson har anledning att le. Falkenberg­srevyn gör sin bästa säsong någonsin. Man spelar för utsålda hus och har är rekord.
 ?? Bild: Bengt Magnuzon/arkiv ?? Krogsereds­revyn 1996, enligt HN:S bildarkiv. I mitten känns Håkan runevad och magnus Wernersson igen. Längst till höger Bengt Ivarsson och Liselotte Johansson.
Bild: Bengt Magnuzon/arkiv Krogsereds­revyn 1996, enligt HN:S bildarkiv. I mitten känns Håkan runevad och magnus Wernersson igen. Längst till höger Bengt Ivarsson och Liselotte Johansson.
 ?? Bild: Annika Karlsbom/arkiv ?? Uppskruvat – en het revy på högtryck, spelas just nu för fulla hus. Här är en bejublad återkomst av figurerna Olvert och Birger.
Bild: Annika Karlsbom/arkiv Uppskruvat – en het revy på högtryck, spelas just nu för fulla hus. Här är en bejublad återkomst av figurerna Olvert och Birger.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? i dagsläget sålt 28 400 biljetter, vilket
Bild: Håkan Johansson i dagsläget sålt 28 400 biljetter, vilket

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden