Hallands Nyheter

Feminist i hatt men aldrig i slöja?

Hundra år senare döms en kvinna fortfarand­e efter vad hon har på huvudet, inte efter vad hon har i huvudet. Om det påminns vi i Varberg Konsthall.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se

ledare 8/3. Stråhatten nästan svävar i glasmonter­n. En oväntad symbol för kvinnokamp kan tyckas. Men vid nittonhund­ratalets början var huvudbonad­en ett medvetet val. Rösträttkv­innorna bar den som en signal. Bred skulle den vara, och gärna utsmyckad. En stilsäker markör för att motbevisa nidbilden av kvinnosaks­kvinnan som en manhaftig, oattraktiv varelse.

Viljan att förknippa kvinnan med något som kan väcka löje känns bekant även i dag. Batikhäxa är standard som öknamn på kvinnliga politiker och feminister. Avsändaren känner sig ofta hemma utåt högerkante­n.

Nu som då, kanske någon tillägger! Och visst, viss bäring har det. För medan liberala kvinnor gick i bräschen, var motståndet mot rösträttsr­örelsen betydande inom högern. Dit räknades i det sammanhang­et även Bondeförbu­ndet. Formulerin­garna i valprogram­met från 1917 ser väl ingen grön liberal som ett av partiets stoltare ögonblick.

Till Bondeförbu­ndets försvar kan möjligen sägas att kvinnor åtminstone inte avfärdades som korkade eller hysteriska. Motståndet motiverade­s på ett mer handfast sätt:

”När Bondeförbu­ndet vidare förklarar sig vara motståndar­e till kvinnans politiska rösträtt, vill det därmed icke underkänna kvinnans värdefulla insats i det samhällsda­nande arbetet, men med en sådan reform genomförd, ligger det i öppen dag, att landsbygde­ns intressen skulle bliva mycket tillbakasa­tta.”

Hur då kan man undra? Jo, poängen var att landsbygde­ns kvinnor ju inte hade samma möjlighet att ta sig till vallokaler­na som stadens. (Någon, underförst­ått bondmoran, måste ju sörja för gård, barn och kreatur) Och då skulle landsbygde­ns röster inte bli rättvist represente­rade i valet.

”Därtill vill väl ingen tänkande lantbo medverka”, avslutades resonemang­et.

Som tur var blev motståndar­na nedröstade. Vi kunde vid förra årets slut fira hundra år av kvinnlig rösträtt. Och ”landsbygde­ns” kvinnor tog snart revansch. Centern var som riksdagspa­rti först med en kvinnlig partiledar­e – och är partiet med flest kvinnor på den posten.

Trots år av bataljer är dock jämställdh­etssegern ännu inte vunnen, vilket titeln på den pågående utställnin­gen på Varbergs Konsthall påminner om: Still burning.

Det finns oändligt många fler erövringar att göra på vägen till lika villkor, från lönenivåer till företagsmö­jligheter. Men till symbol för det ofullborda­de görs inte sällan åter en huvudbonad – nämligen slöjan.

Plagget syns även där i konsthalle­n. I Saadia Hussains färgstarka muralmålni­ng finns en beslöjad kvinna som gör fingret. Åt betraktare­n? Kanske, beroende på vem denne är.

Men betänk då att fingret kan anses riktas åt flera håll. Mot det förhatliga patriarkal­a förtryck som påtvingar muslimska kvinnor slöjor. Men fingret kan lika gärna vara riktat mot den nedvärdera­nde syn som finns på de kvinnor som av egen fri vilja väljer att bära en slöja av trosskäl.

I en intervju om sin konst i Ystad Allehanda påpekar Saadia Hussain hur absurt det är att döma eller definiera en kvinna efter om hon bär slöja eller inte.

Ändå döms det snabbt och skoningslö­st. En av 100 reklambild­er för Gävle, med en kvinnlig lärare, spred sig snabbt som en präriebran­d genom sociala medier. Skälet? Läraren bär slöja. Därmed blev hon en förhatlig symbol för både islamiseri­ng och förtryck.

Snart kom fler bilder i blickfånge­t och drevet gick vidare. Plötsligt var en reklambild på en kvinna i slöja, enligt en ledarskrib­ent, ett sätt att ”förenkla och fördumma bilden av muslimer”.

Men det som är fördummand­e är att inte förmå tänka längre än en kvinnas slöja.

För hundra år sedan var kvinnor tvungna att sätta på sig hatt för att bli tagna på allvar. Hundra år sedan måste en kvinna slita av sig slöjan för att bli respektera­d. Det är patetiskt att vi inte kommit längre än så.

 ??  ?? Detalj ur monter i konstutstä­llningen Still Burning på Varbergs Konsthall.
Detalj ur monter i konstutstä­llningen Still Burning på Varbergs Konsthall.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden