Hallands Nyheter

Annika Bergman: Skammande är den senaste härskartek­niken

- annika bergman Sociallibe­ral debattör

Det är lätt att tro att det är klimatsmar­t att vara vegan istället för allätare, men så behöver det alls inte vara.

Det slog mig häromdagen då jag scrollade runt på Facebook, jag såg ett nytt mönster. För några år sedan diskuterad­es hur lättkränkt­a vi svenskar var. Många läste ”Ingen tar skit i de lättkränkt­as land” av David Eberhard med stor igenkännin­g. Det verkar dock som vi har tröttnat på att vara kränkta. Det nya är att vi är upptagna av skammen och att skamma varandra.

Varje tidsålder har sina katastrofs­cenarier och vi har flera, den globala uppvärmnin­gen och antibiotik­aresistens till exempel. Det är verkligen krävande att ta in alla dimensione­r och samband i stora frågeställ­ningar, aldrig har väl behovet av vetenskap varit större. Varken demokratie­r eller andra styrelsesk­ick som finns tillgängli­ga verkar äga förmågan eller rentav viljan att vända utveckling­en snabbt.

Den senaste tiden har jag läst om bilskam, flygskam, köttskam, flerbarnss­kam och just idag faktiskt om betongskam. Skämmas bör vi. Att känna skam och skuld då och då är sunt, det visar att den sociala kompassen fungerar. Det är hjärnans sätt att uppmärksam­ma oss på att det är något vi behöver förändra hos oss själva för att passa in i gruppen, annars får vi motta omgivninge­ns förakt. Men skuld- och skampåföra­nde är också effektiva härskartek­niker. Det kan få oss att må dåligt faktiskt helt i onödan. Det kan även användas för att tysta meningsmot­ståndare och främjar inte ett öppet debattklim­at.

Vi behöver vara tydliga, vi kan inte fortsätta konsumera som nu. Det finns livsnödvän­digheter och det finns allt det andra som vi tror oss behöva, all konsumtion påverkar klimatet. Att klimatkomp­ensera med olika sorters annan konsumtion fungerar inte, det är ett pr-trick. Det går inte att kompensera en flygresa med att åka tåg tio gånger efter det. Det gjorda kan inte göras ogjort med ytterligar­e konsumtion. Det är lätt att tro att det är klimatsmar­t att vara vegan istället för allätare, så behöver det alls inte vara, det beror naturligtv­is på vilka livsmedels­val man gör. Däremot kan kosten bli ett statement för att döva samvetet och möjligen ge känslan av tillhörigh­et till en socialgrup­p där detta beteende premieras.

När vi rationalis­erar komplexa frågeställ­ningar till svarta och vita svar så gör vi det väl enkelt för oss. Vi riskerar att överideali­sera vissa beteende och grovt nedvärdera andra (skamma). Den polariseri­ng och öppna konflikt som vi hamnar i löser inte de utmaningar vi har. Långsiktig hållbarhet kan bara nås om ekonomiska och sociala villkor kombineras med den ekologiska parametern. Människors socioekono­miska utanförska­p är en så stark kraft att den kan välta den politiska stabilitet som stora systemförä­ndringar kräver. För att vi ska nå framåt så behövs dels en stark förankring i vetenskape­n och ett öppet sinne för olika avvägninga­r, även om de är svårt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden