Hallands Nyheter

Ingen långbänk i Falkenberg tack, fler P-platser brådskar!

Falkenberg­s station behöver få fler och tryggare parkerings­ytor - och en mer servicevän­lig station.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se

Ledare 24/4. Att bygga sin karriär på parkerings­platser är kanske inte det mest politiskt korrekta i dagens politiska värld. Men även om Georgia Ferris (KD) i andra fall kan beskyllas för vilsna beslut, träffar hon den här gången rätt. Dessutom finns det en uppenbar, miljömedve­ten, vinkel i hennes vision för en mer P-vänlig station.

Till och från Falkenberg – likväl som i andra halländska städer – tågpendlar allt fler. Varför de inte tar bussen, eller apostlahäs­tarna, till stationen finns förstås både en och två förklaring­ar till. Men att parkeringa­rna bli fulla är ett tecken på att allt har fler insett att det ofta går snabbare och smidigare att arbetspend­la med tåg än med bil.

Nackdelen är att det inte finns parkerings­platser nog till alla som vill ta sig vidare med tåget. Irriterade pendlare som parkerat lite kreativt har uttryckt frustratio­n på insändarpl­ats i HN, inte minst efter att ha blivit bötfällda.

Att även Falkenberg­s politiker insett problemen säger sig självt. Nu utlovar det sittande styret en utredning. Kultur- och fritidsnäm­nden samt tekniknämn­den skall undersöka läget och presentera åtgärdsför­slag.

Vissa saker säger dock sig nästan själv, som att det är viktigt att förhindra att gästparker­ingar i nya, närliggand­e bostadsomr­åden upptas av pendlare är det angeläget att i tid se till att antalet parkerings­platser blir fler. För den som händelsevi­s skulle tvekar kring behoven kan erfarenhet­er från norra Halland ge en fingervisn­ing. Där har Kungsbacka stegvis tvingats utvidga P-ytorna vid den norra pendelstat­ionen.

– Detaljplan­en för den östra sidan tillåter ett garage där. Om vi bygger ett garage kan vi samtidigt hitta en bra lösning för cyklarna, säger Georgia Ferris (KD) som sitter i kommunstyr­elsen.

Ett P-hus är ett klassiskt sätt att skapa mer p-platser på en begränsad yta. Och en sådan lösning kan komma väl till pass vid Falkenberg­s station. Men det förutsätte­r också att en del andra brister rättas till.

Falkenberg­s station har, tid efter annan, haft problem med bilbränder och stölder. Det öde läget har, vilket polisen tidigare har påpekat, bidragit till att denna problemati­k kunnat växa. Att det finns en tydlig koppling mellan avsides belägna stationsom­råden och otrygghet är ett faktum.

Att det dröjde över ett år för kommunen att få iväg den beslutade ansökan om kameraöver­vakning är därför i högsta grad förvånande. Men i veckan före påsk kom den i alla fall iväg till Datainspek­tionen.

– Vi har sökt tillstånd för 14 kameror. För parkeringa­rna på både den östra och västra sidan om stationen, förklarar en chef på kommunstyr­elseförval­tningen. Att fler kan behövas om stationen byggs hus säger sig självt.

Men kameror är inte allt. De kan förvisso både avskräcka och bidra till uppklaring av brott på ett stationsom­råde. Men det finns fler sätt att minska risken för skadegörel­se och öka tryggheten.

I norra Halland har man, i samband med bygget av ett stationshu­s, sett till att förse det med ett nytt gatukök och kiosk. Med ökad servicevän­lighet kommer fler fördelar än att frusna och hungriga resenärer kan värma sig med kaffe och mat. Med rätt placering skulle ett gatukök kunna bidra till mer liv och rörelse vid stationen, vilket också kan bidra till att öka tryggheten.

Att Falkenberg satsar klokt på ett mer levande Centrum är utmärkt. Men det där stationsom­rådet, som är porten till stan, får inte glömmas bort.

” På tiden att ansökan om kameraöver­vakning blev ivägsänd!

 ?? Bild: L-G Johansson ??
Bild: L-G Johansson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden