Hallands Nyheter

Ett hundratal kor räddade ur övertänd ladugård

Halland: En ladugård i Särdal, norr om Halmstad, brann ned till grunden i går eftermidda­g. 120 mjölkkor ska ha befunnit sig i byggnaden när branden startade. Ungefär 100 av dem räddades ur lågorna. Polisen har skrivit en anmälan om allmänfarl­ig vårdslöshe

-

Branden bröt ut vid lunchtid på tisdagen och räddningst­jänst, polis och ambulans larmades dit vid tio över tolv. Redan när man kom till platsen stod ladugården i full brand.

– Ladugården var i stort sett övertänd och vi fick veta att det fanns ett hundratal kor där inne som vi då försökte få ut, säger Conny Eriksson, inre befäl hos räddningst­jänsten i Halmstad.

Totalt ska det ha funnits ungefär 120 mjölkkor inne i ladugården och man lyckades rädda en majoritet av dem. Minst 100 av dem lyckades ta sig ut och kunde pusta ut på ängen utanför.

– Hur det gick för resten är oklart, men några har naturligtv­is dött i branden. Vi vet bara inte hur många, säger Peter Adlersson, polisens presstales­person.

Ladugården brann så kraftigt att räddningst­jänsten fattade beslut att låta den brinna ned.

I stället riktade man in sig på att släcka branden i en sidobyggna­d och förhindra att branden skulle sprida sig till boningshus­et.

Polisen har skrivit en anmälan om allmänfarl­ig vårdslöshe­t och har spärrat av ladugården i väntan på den tekniska undersökni­ngen.

–Jag vet inte om det finns en misstanke om vad som har hänt, utan det är ett oaktsamhet­sbrott som rubricerin­gen gäller, någon som har slarvat med något. Men vi måste ha någon rubricerin­g för att kunna spärra av och genomföra en teknisk undersökni­ng, säger Peter Adlersson.

Ingen människa ska ha kommit till fysisk skada i samband med branden.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Ett hundratal kor räddades ur den brinnande ladugården.
Bild: Roger Larsson Ett hundratal kor räddades ur den brinnande ladugården.
 ??  ?? Ladugården var övertänd när räddningst­jänsten kom till platsen. Den tilläts brinna ner och man siktade i stället in sig på att hindra spridninge­n.
Ladugården var övertänd när räddningst­jänsten kom till platsen. Den tilläts brinna ner och man siktade i stället in sig på att hindra spridninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden