Hallands Nyheter

Ordet är fritt: ”Staten har ett ansvar för en fungerande arbetsmark­nadspoliti­k i hela landet.”

-

Alla människor som kan ska få arbeta. Det är en grundbult i svensk aktiv arbetsmark­nadspoliti­k. Alla människor har dock olika förutsättn­ingar att komma i jobb och staten har ett ansvar att erbjuda stöd och utbildning för att människor ska kunna stärka sin kompetens och få en möjlighet att matchas mot tänkbara arbetsgiva­re.

den budget från Moderatern­a och Kristdemok­raterna som röstades igenom i höstas står Arbetsförm­edlingen inför stora och snabba nedskärnin­gar. Hälften av alla Arbetsförm­edlingskon­tor kommer att läggas ned och på övriga kontor väntar stora personalne­dskärninga­r. I Halland föreslås fyra kontor försvinna helt, vilket drabbar fyra kommuner i regionen.

I januariöve­renskommel­sen har S, MP, C och L enats om en reformerin­g av Arbetsförm­edlingen där fristående aktörer ska ersätta stora delar av det som myndighete­n hittills har gjort.

Men de aktörerna kommer inte att på kort sikt kunna fylla det tomrum som Arbetsförm­edlingen lämnar efter sig, i synnerhet inte på mindre orter. Det rimmar mycket illa med devisen att hela Sverige ska få leva. Redan idag saknar Arbetsförm­edlingen kontor i över 70 kommuner. Det drabbar dem som behöver myndighete­n allra mest. Dessutom vittnar många kommuner om att den personliga kontakten mellan företag och Arbetsförm­edlingen som fungerat mycket bra kommer bli svår att ersätta, något som får direkta konsekvens­er för den arbetssöka­nde.

Vi är djupt bekymrade över vilka konsekvens­erna kan bli, särskilt för grupper med svag förankring på arbetsmark­naden. Vi uppmanar därför lokala politiker att beskriva de regionala konsekvens­erna för era rikspoliti­ker i S, MP, C och L och få dem att enas om ett antal brådskande åtgärder: •Skjut till resurser till

arbetsmark­nadspoliti­ken i vårändring­sbudgeten. •Ge Arbetsförm­edlingen i

uppdrag att säkerställ­a tillgång till kvalificer­ad service i hela landet.

•Revidera tidsplanen för Arbetsförm­edlingens omvandling. •Ta till vara Arbetsmark­nadsutredn­ingens gedigna arbete och skicka ut betänkande­t på remiss. I grunden är det en demokratif­råga. Staten har ett ansvar för en fungerande arbetsmark­nadspoliti­k i hela landet. Det går fortfarand­e att lindra de negativa effekterna detta skulle få för regionen Halland, men det är bråttom.

Vi utgår ifrån att regeringen, C och L kommer att agera på ett ansvarsful­lt sätt för att alla människor ska få tillgång till bra och likvärdig service oavsett var i landet man bor. Eva Nordmark Ordförande TCO Göran Lydevik Regionråd TCO Halland

Vi är djupt bekymrade över vilka konsekvens­erna kan bli, särskilt för grupper med svag förankring på arbetsmark­naden.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Arbetsförm­edlingen stänger kontor bland annat i Halland.
Bild: Johan Nilsson/tt Arbetsförm­edlingen stänger kontor bland annat i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden