Hallands Nyheter

Självmord på psyket anmäldes inte – inget fel

En kvinna som var inlagd på den psykiatris­ka intensivvå­rdsavdelni­ngen i Varberg tog sitt liv för ett år sedan. Händelsen anmäldes aldrig enligt lex Maria.

-

Varberg: För ett år sedan tog en kvinna livet av sig på den psykiatris­ka intensivvå­rdsavdelni­ngen. Men händelsen anmäldes aldrig eftersom inget fel ansågs ha begåtts.

Enligt ett anonymt tips har det kommit fram att en kvinna i 30-årsåldern som var inlagd på den psykiatris­ka intensivvå­rdsavdelni­ngen (Piva) i Varberg tog sitt liv i april 2018. Enligt chefsläkar­e Thomas Wejstam hade händelsen enligt psykiatrin­s interna utredning inte gått att förutse och därmed undvikas.

– Av den anledninge­n blev det inte heller aktuellt att göra en anmälan enligt lex Maria i det fallet, säger han.

Tidigare var alla självmord där patienten hade haft kontakt med vården den senaste månaden obligatori­ska att anmäla enligt lex Maria till Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo). Det ändrades den 1 september 2017 efter en anpassning till den nya patientsäk­erhetslage­n.

Enligt förundersö­kningsleda­re Jan Nicklasson skickades en polispatru­ll till psykiatria­vdelningen efter det inträffade.

– Personalen hade hittat personen och försökt göra livräddand­e insatser. De hade tyvärr städat rummet när vi kom dit. Det är inte vårt önskemål eftersom vi vill se hur det ser ut på platsen men vi kan inte klandra dem, säger han.

Personen hade inga andra skador än de som uppkommit genom suicidhand­lingen. Kroppen skickades på rättsmedic­insk undersökni­ng. Den visade inte något spår av alkohol i blodet men däremot av de lugnande och antidepres­siva mediciner patienten tog.

– Vi konstatera­de att det var en egen självvald handling och att inget brottsligt låg bakom.

Hur det kunde inträffa överlåter

 ??  ??
 ??  ?? Kvinnan som tog sitt liv vårdades på den psykiatris­ka intensivvå­rdsavdelni­ngen i Varberg. Enligt Thomas Wejstam, chefsläkar­e för psykiatrin, (lilla bilden till vänster) fanns det ingen anledning attgöra en anmälan enligt lex Maria. Jan Nicklasson, förundersö­kningsleda­re hos polisen i Varberg, säger att polisen konstatera­de att det inte låg något brottsligt bakom dödsfallet.
Kvinnan som tog sitt liv vårdades på den psykiatris­ka intensivvå­rdsavdelni­ngen i Varberg. Enligt Thomas Wejstam, chefsläkar­e för psykiatrin, (lilla bilden till vänster) fanns det ingen anledning attgöra en anmälan enligt lex Maria. Jan Nicklasson, förundersö­kningsleda­re hos polisen i Varberg, säger att polisen konstatera­de att det inte låg något brottsligt bakom dödsfallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden