Hallands Nyheter

Varbergs majoritet ger förmynderi­et ansikte

Varbergs stränder skall bli rökfria med hjälp av privatpoli­ser. Det är en signalpoli­tik som är betydligt mer obehaglig än en rökpuff i ansiktet.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se

ledare 25/4. Ödet har uppenbarli­gen sinne för humor. För mitt under den heta debatten om rökförbud fimpades webbsändni­ngen. Fullmäktig­e fick fatta sitt kontrovers­iella beslut i radioskugg­a. Passande kan tyckas. För det är något ljusskyggt över den där ”förbudshys­terin”.

Men, säger vän av ordning, det är ju inte ett förbud i dess rätta bemärkelse. Det är ju bara en ”uppmaning” om rökfritt. Hur det skall framgå av skyltninge­n är något oklart, men konsekvens­era är uppenbara.

– Det kommer att tolkas väldigt olika. En rökare kan ta det som ju en uppmaning - och fortsätta röka. Medan de självutnäm­nda civilpolis­er vädrar morgonluft och ser det som sin plikt att se till att rökarna slutar upp. Det här att ge människor i omgivning större mandat att säga till om något är ganska otäckt, sade Sven Andersson (M).

En välkommen salva mot det förslag som hans eget parti har varit med och initierat. Över såväl det Varbergska påbudet som det allmänna rökförbud som införs i sommar, vilar en syndajakt som väcker obehag.

Länsstyrel­sen i Stockholm har inte hymlat om hur man föreställe­r sig att förbudet skall kunna upprätthål­las. I en intervju med SVT i våras förklarade man att det finns för många krogar och restaurang­er för att inspektöre­r skall hinna med att kontroller­a efterlevna­d av rökförbude­t. Det gäller vid såväl uteserveri­ngar som entréer. För att bemästra denna omöjliga kontrollup­pgift förväntar man sig ”allmänhete­ns hjälp”.

Det innebär i klartext att gäster och förbipasse­rande förväntas lämna klagomål till kommunen om krogar eller butiker inte ser till att sjasa bort rökare. Ett renhållnin­gsarbete som bygger på angiveri helt enkelt. Att endast en liten minoritet i Varbergs fullmäktig­e ser denna baksida av jakten på rökare är högst förvånande.

Majoritete­n i Varberg applåderar sig istället för att både ha gjort en

Ett skarpare nedskräpni­ngsförbud kan lösa fimpproble­met.

god gärning för folkhälsan och främjat renhållnin­gsarbetet. Inte för att passiv rökning utomhus är farlig för andra. Det handlar snarare om att markera mot den minoritet av befolkning­en som rökarna utgör. Man vill minska risken för att andra, exempelvis ungdomar, frestas att anamma osunt leverne.

Dessutom utgör fimparna ett besvärligt nedskräpni­ngsproblem. Det senare är oomtvistli­gt, alltför många rökare har uppenbarli­gen stora problem med att städa efter sig. Det är ett beteende de tyvärr delar med vissa barnfamilj­er som inte heller förmår plocka upp exempelvis glasspappe­r, sugrör och dryckesför­packningar. Men vi har redan ett förbud mot nedskräpni­ng som kunde förtydliga­s i syfte att förhoppnin­gsvis öka efterlevna­den.

Efter ett yrkande från Olle Hällnäs (SD) mildrade dock Varbergs fullmäktig­e sin förbudsive­r ett snäpp.

– Alla vi rökare är även vi människor, om än kanske inte lika länge. Så låt uppföra dedikerade platser med askkopp och bänk och låt dem som är beroende röka där i stället, sade han i debatten.

Stränderna kan alltså, likt forna tiders skolgårdar, komma att förses med rökrutor på lämpliga platser. Det påminner om ett förslag från Malmö om att sätta upp rökrutor i hela innerstade­n dit rökarna kan förpassas.

Det är alltså dit vårt liberala samhälle kommit. En seger för renhet och fräschhet? Några ser det uppenbarli­gen så. Men det hela liknar snarare en hetsjakt mot människor med mänskliga laster. Frågan är vilken grupp som skall surras vid skampålar härnäst.

 ?? Bild: Edith Camilla Svensson ??
Bild: Edith Camilla Svensson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden