Hallands Nyheter

Ordet är fritt:

Kommundire­ktören Carl Bartler svarar på insändarkr­itik mot avgångsved­erlag.

- Carl Bartler kommundire­ktör, Varbergs kommun

Svar på ”Skattebeta­larnas pengar skänks bort” (18/4) och ”Är det rätt med avgångsved­erlag?” (24/4). Varberg.

Skattebeta­larnas pengar skall förvaltas på rätt sätt och vi som arbetar i Varbergs kommun skall noga värdera vad de används till. Vår redovisnin­g skall också vara öppen och transparen­t. Därför är det viktigt att ni får svar på era frågor. Den här gången rör det ett beslut om överenskom­melse i samband med att en av kommunens chefer slutar sin anställnin­g. Lagen om anställnin­gsskydd

(LAS) har en mycket stark ställning i svensk arbetsrätt. Det är bra. Det ger arbetstaga­ren trygghet och arbetsgiva­ren förutsättn­ingar till långsiktig kompetensf­örsörjning. Men ibland uppstår en situation där arbetsgiva­ren ändå vill avsluta en medarbetar­es eller chefs anställnin­g. I en sådan situation krävs tydliga sakliga skäl.

Men ibland finns inga sådana tydliga sakliga skäl. Detta förutsåg riksdagen redan när lagen antogs och därför erbjuder ”den svenska modellen” en möjlighet för både privata och offentliga arbetsgiva­re att låta arbetstaga­re sluta mot en ekonomisk ersättning. Ofta sker en sådan förhandlin­g i samverkan med medarbetar­ens fackliga organisati­on. Hur hög avgångsers­ättningen blir beror på olika faktorer, till exempel anställnin­gstid i organisati­onen. Däremot påverkas inte möjlighete­n till ekonomisk kompensati­on av om du är chef eller medarbetar­e. Varbergs kommun gör några överenskom­melser av det här slaget varje år – de flesta är inte chefer. Att skilja en

medarbetar­e eller chef från dennes anställnin­g är inget Varbergs kommun gör lättvindig­t. Det är en sista lösning när andra lösningar inte är möjliga. Kostnaden kan bli hög kortsiktig­t, men långsiktig­t lägre då förändring­en möjliggör en mer effektiv organisati­on. Till nytta för kommunen som arbetsgiva­re, för medarbetar­na och för skattebeta­larna.

När Varbergs kommun och andra offentligt finansiera­de arbetsgiva­re avslutar medarbetar­es anställnin­gar i förtid uppstår ibland en debatt om ”fallskärma­r” och om huruvida offentliga medel ska användas till avgångsved­erlag. Särskilt intensiv blir debatten om det gäller chefer. Det har jag stor förståelse och respekt för. Att vi använder skattebeta­larnas pengar rätt är viktigt. Det är också viktigt att vi följer de lagar och regler som gäller på arbetsmark­naden. Det är av de skälen vi fattat detta beslut.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Kommundire­ktör Carl Bartler svarar på kritik mot avgångsved­erlag.
Bild: Annika Karlbom Kommundire­ktör Carl Bartler svarar på kritik mot avgångsved­erlag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden